Cele două greșeli care te pot lăsa fără permis. Cu toții le facem tot timpul

Emanuela Pană, Aurora Popa 25.05.2021, 16:43
Cele două greșeli care te pot lăsa fără permis. Cu toții le facem tot timpul

Noul Cod rutier conține o serie de prevederi foarte importante, despre care ar fi bine să știi pentru că urmările pot fi extrem de neplăcute. Află în continuare care sunt cele două greșeli aparent banale pe care suntem tentați să le facem cu toții și care pot afecta drastic buzunarele șoferilor care sunt prinși în fapt. Și, de parcă amenda nu ar fi fost de ajuns, ele te pot lăsa și fără permis.

Greșeli care te pot lăsa fără permis

Au intrat în vigoare normele care sancționează drastic folosirea telefonului mobil de către șoferi și care merg până la suspendarea permisului pentru 30 de zile. Așadar, dacă te numeri printre cei care obișnuiesc să folosească telefonul în timp ce se află la volan, ar fi bine să te gândești de două ori înainte de a o mai face din nou.

Până nu de mult, știam că dacă ne-ar fi prins poliția vorbind la telefon în timp ce conduceam, am fi primit o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei și ni s-ar fi luat 2 puncte. În prezent, însă, dacă telefonul mobil duce la încălcarea unei reguli de circulație, conducătorii auto pot fi sancționați cu 2-3 puncte-amendă, alături de o amendă de 1.160 de lei! De asemenea, șoferii care sunt prinși vorbind la telefon când se află la volan și nu au nici centura de siguranță cuplată riscă să rămână fără permis pentru o lună de zile.

Un caz similar este cel al șoferului surprins în timp ce folosește telefonul mobil și depășește și limita de viteză admisă pe sectorul de drum respectiv. De menționat că punctul-amendă a fost plafonat la 145 de lei, iar valoarea amenzilor rutiere rămâne aceeași ca în ultimii trei ani.

În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video“, se arată în documentul oficial.

Pentru a plăti amenzile primite la jumătate, șoferii au la dispoziție 15 zile, comparativ cu termenul anterior care era de 48 de ore.

Cum poți folosi telefonul pentru a nu primi amendă

Există mai multe modalități prin care poți evita butonarea telefonului mobil când ești la volan, mai ales că autoturismele mai noi permit conexiuni Android Auto, Apple CarPlay sau prin Bluetooth. Prin urmare, dacă mașina ta este echipată cu un astfel de sistem, poți folosi foarte simplu o cască.

O soluție pentru șoferii cu mașini nu foarte scumpe este lăsarea telefonului pe speaker atunci când se efectuează un apel.

Citește și: Cod rutier 2021. Ce nu mai au voie să facă pietonii atunci când trec strada. Modificări importante

Centura poate fi salvatoare

Mulți șoferi consideră inutilă purtarea centurii de siguranță, nefiind conștienți de riscurile la care se supun, de fapt. Este important de menționat că centura de siguranță salva viața atât pasagerilor, cât și a șoferului, motiv pentru care aceasta trebuie cuplată înainte de a porni la drum.

greseli la volan care te pot lasa fara permis
Greșeli la volan care te pot lăsa fără permis

Se estimează că centura de sigurață în trei puncte, inventată acum 60 de ani, ar fi salvat peste un milion de vieți. În aceste condiții, purtarea centurii de siguranță este un subiect mai relevant ca niciodată.

Sancțiunea contravențională pentru șoferii care se află la volan și nu poartă centura de siguranță este amenda cuprinsă între 145 și 290 de lei și două puncte de penalizare. Amenda se aplică și în cazul pasagerilor care nu poartă centura, indiferent de locul pe care îl ocupă în mașină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...