Cel mai vechi mormânt din România. Are peste 4000 de ani și este de-a dreptul bizar

Badea Violeta 04.09.2021, 19:52
Cel mai vechi mormânt din România. Are peste 4000 de ani și este de-a dreptul bizar

O descoperire bizară a avut loc în România, în urmă cu 24 de ani. Este vorba despre un mormânt care are o vechime de peste 4000 de ani. Iată ce au constatat cercetătorii!

Mormântul din România vechi de peste 4000 de ani

O descoperire bizară a avut loc în județul Botoșani, în urmă cu 24 de ani. Deși au trecut mai mult de două decenii, locul păstrează încă mistere nedezlegate nici de cei mai mari specialiști. Este vorba despre un mormânt în care au fost îngropaţi doar doi cai.

Experții au săpat adânc, dar au constat că nu există schelet uman, care să ducă cu gândul imediat la o ofrandă. Arheologii nu cunosc nici în ziua de astăzi care este explicația precisă și ce ascunde cu exactitate acest mormânt vechi de peste 4000 de ani.

Cel mai probabil morminte străvechi aparațin unor populaţii migratoare, care au trăit în urmă cu 1.800 de ani înainte de Hristos, potrivit adevărul.ro. Acestea poartă denumirea de tumuli, iar în cele mai multe dintre acestea au fost îngropați vechi războinici, traci sau migratori de diferite neamuri. Totuși, aici avem de-a face cu scheletele a doi cai, despre care se crede că au fost înmormântaţi cu toate onorurile.

Mormant vechi de peste 4000 de ani in Romania
Mormant vechi de peste 4000 de ani in Romania

Cai înmormântați ca niste războinici

Potrivit cercetătorilor, caii au fost înmormântați, așa cum spunea tradiția. Specialiștii au descoperit că umplutura gropii era formată din pământ bătătorit, cu urme puternice de arsură, cărbuni şi câteva aşchii din silex.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

De asemenea, arheologii nu au descoperit niciun schelet uman în acest mormânt, semn că tumulul a fost creat special pentru a se odihni veșnic cele două animale.

Astfel, mormântul descoperit în județul Botoșani este unic în România. În majoritatea cazurilor, caii au fost îngropaţi doar alături de proprietarii acestora ca ofrandă.

Mai mult decât atât, osemintele celor doi cai nu au fost pur şi simplu aruncate în groapă, ci au fost așezate într-un vas a cărui formă nu a putut fi însă reconstituită. În plus, specialiștii au descoperit și un mic fragment din acest vas ce prezintă pe suprafața exterioară urme de arsură.

Arheologii au luat în calcul și existența unui cult al calului în epoca bronzului. Este posibil ca cele două animale să fi făcut parte din cadrul aristocraţiei. Astfel de morminte au mai fost descoperite și în Polonia și Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...