Descoperire importantă la granița României. Ce s-a găsit într-un cimitir din Ungaria

Nicu Stan 09.08.2021, 09:08

Descoperire importantă la granița României. Ce s-a găsit într-un cimitir din Ungaria. Cimitirul, localizat la sud de Budapesta, a fost utilizat intens între anii 2150 și 1500 î.Hr., interval de timp în care cultura Vatya s-a dezvoltat și, ulterior s-a și prăbușit. Mai multe amănunte despre descoprirea uimitoare, în articolul de mai jos.

Descoperire incredibilă în Ungaria. Ce s-a descoperit într-un cimitir vechi de mii de ani

A fost făcută o descoperire importantă la granița României. Este incredibil ce s-a găsit într-un cimitir din Ungaria. Un studiu al rămășițelor cenușei dintr-o urnă, aflată într-un cimitir  din epoca Bronzului Mijlociu, din localitatea ungară Szigetszentmiklos-Urgehegy, a relevat detalii incredibile despre viața unei femei de rang înalt, înmormântată acolo împreună cu fetușii ei gemeni.

Cimitirul este localizat la sud de Capitala Ungariei și a fost utilizat activ între anii 2150 și 1500 î.Hr. În acest interval de timp cultura Vatya s-a dezvoltat și a și dispărut.

Piesa descoperita in cimitirul vechi descoperit langa Budapesta
Piesa descoperita in cimitirul vechi descoperit langa Budapesta

Câte morminte s-au descoperit

Drept urmare, arheologii ungari îl consideră o sursă importantă de informații cu privire la cultura Vatya. Practica incinerării urnei a fost oficializată în acea perioadă. Cu nu mai puțin de 525 de morminte, Szigetszentmiklos-Urgehegy este unul dintre cele mai mari cimitire din epoca bronzului descoperite în Ungaria.

Greutatea obținerii de informații osteologice din fragmentele incinerate a făcut ca studiile acestor cimitire să se concentreze mai mult asupra bunurilor funerare și a urnelor, decât asupra oamenilor care au fost îngropați acolo.

Ce analize au făcut oamenii de știință

Oamenii de știință au aplicat acum analiza izotopilor de stronțiu, cu ajutorul căreia se poate determina locul de origine și mișcările unui tip de la raporturile izotopice din dinți și oase, la resturile dentare și la partea pietroasă a fragmentelor osoase temporale descoperite în mormintele de incinerare ale cimitirului situat de sud de Budapesta.

Studiul a folosit analiza izotopului de stronțiu 41 pe probe de țesut luate de la 29 de persoane, din care 26 au fost incinerate, iar trei înhumate, pentru a examina modul în care mobilitatea și practicile funerare difereau între persoanele cu statut social, sex și vârstă.

Mormântul 214 a adus marea surpriză

Cercetarea științifică a mormântului cu numărul 241 a adus și marea surpriză. Acest mormânt conținea rămășițele a trei persoane. O femeie cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani și doi fetuși. Conform cercetătorilor, potrivit site-ului thehistoryblog.com, a fost singura înmormântare care a inclus mai mulți oameni.

Bunurile cu care a fost înmoprmântată femeia sunt și ele remarcabile. În mormântul acesteia s-a găsit un inel de păr auriu, un inel de gât de bronz cu vârfuri ciocănite, precum și două ace sculptate în os.

Femeia avea un statut social important

Primele două sunt obiecte unice printre înmormântările din cimitir și extrem de rare în cimitirele Vatya. Acestea erau obiecte de lux care indicau un statut social aparte al celei care plecase cu ele pe lumea cealaltă.

Analiza izotopului de stronțiu al țesuturilor sale osoase/dentare ale femeii arată faptul că aceasta s-ar fi putut muta din afara zonei la Szigetszentmiklos pe vremea când avea între 8 și 13 ani.

Urmăriți Impact.ro și pe