Cel mai sigur mod de a spăla carnea de pui. Explicația oamenilor de știință

Andra Daoud 15.06.2022, 12:09
Cel mai sigur mod de a spăla carnea de pui. Explicația oamenilor de știință

Spălarea cărnii de pui a fost și este în continuare un subiect controversat. În timp ce mulți specialiști recomandă ca această carne să nu fie spălată înainte de a fi gătită, unele gospodine insistă să facă acest lucru, din diverse motive. Vestea bună este că există o modalitate sigură de a spăla acest tip de carne, fără să riscați ca bacteriile să se împrăștie în jur. Cum se spală corect carnea crudă de pui și de ce trebuie să țineți cont atunci când o manevrați.

Care este modalitatea sigură de a spăla carnea de pui

Carnea de pui nu se spală – este o idee asupra căreia au insistat mult experții, de-a lungul timpului. Explicația are legătură cu faptul că acest tip de carne poate fi sursă de bacterii periculoase care, prin spălare, pot ajunge pe suprafețele din jur sau pe ustensilele de bucătărie aflate în jurul chiuvetei. Cu toate că sunt conștienți de pericol, mulți oameni insistă să spele carnea de pui înainte de a o găti, pentru a elimina impuritățile și urmele de sânge de pe suprafața ei.

Fie că vorbim despre piept, pulpe, aripioare sau pui întreg, multe persoane preferă să clătească acest tip de carne sub câteva jeturi de apă înainte de a o pregăti. Cercetătorii au descoperit o modalitate sigură de a spăla carnea, reducând la minimum riscul ca bacterii precum E.coli sau Salmonella, care pot fi prezente în carnea de pui, să ajungă pe celelalte vase din jur.

În primul rând, spun specialiștii, carnea de pui trebuie să fie ținută la o distanță mică față de robinet, iar jetul de apă nu trebuie să fie puternic. Dacă țineți cont de aceste două reguli, reduceți riscul ca apa de pe carnea de pui să stropească ustensilele și suprafețele din jur și să favorizeze împrăștierea bacteriilor.

Cel mai sigur mod de a spala carnea de pui. Explicatia oamenilor de stiinta
Jetul de apa nu trebuie sa fie puternic atunci cand spalati carnea de pui

Spălați bine ustensilele de bucătărie

Dincolo de felul în care spălați bucățile de carne de pui, este important, spun specialiștii, să țineți cont de regulile de igienă în bucătărie. Ustensilele care intră în contact cu carnea crudă de pui, precum cuțitele, tocătoarele sau cleștii de bucătărie trebuie să fie spălate foarte bine după aceea, pentru a evita răspândirea bacteriilor.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

De asemenea, este recomandat să aveți un tocător pe care să îl folosiți numai pentru carne crudă și unul separat pentru legume. În acest fel, reduceți și mai mult riscul de contaminare a altor alimente cu eventualele bacterii din carnea crudă. Cu alte cuvinte, tocătorul pe care l-ați folosit pentru a tăia carnea de pui sau orice alt tip de carne crudă nu va fi folosit și pentru tăierea legumelor sau a salatei, indiferent cât de bine l-ați spăla.

Urmăriți Impact.ro și pe