Cel mai scump medicament din lume. De ce costă peste 2 milioane de dolari, ce boală tratează

Stan Filon 20.04.2022, 16:27
Cel mai scump medicament din lume. De ce costă peste 2 milioane de dolari, ce boală tratează

S-a aflat recent cât costă cel mai scump medicament din lume! Acesta a fost produs de o companie din Elveția și costă nu mai puțin de 2.125.000 de dolari! Acest tratament vine ca o gură de aer proaspăt pentru o boală destul de rară, care se regăsește la un nou născut, din 10.000. Producătorul spune că prețul este unul justificat, deoarece este nevoie de o singură doză de tratament pentru toată viața.

La ce folosește cel mai scump medicament din lume

Așadar, a fost făcut un tratament minune în Elveția, care tratează persoanele cu atrofie musculară. Boala afectează unul din fiecare 10 mii de bebeluşi, care se nasc fără posibilitatea de a-şi controla muşchii. Simptomele sunt foarte grave. Micuții pot paraliza, pot avea probleme respiratorii şi dificultăţi la înghiţire. În cazurile grave, speranţa de viaţă este de doar câteva luni.

Acum, acești copii au o șansă să trăiască sănătoși toată viața, după ce cercetătorii elvețieni au scos la vânzare Zolgensma, produs de compania Novartis. Dar cum acționează acesta? Ei bine, pe scurt, cel mai scump tratament din lume înlocuieşte pur și simplu gena defectă care provoacă boala şi are o eficienţă foarte mare dacă este administrat la scurt timp după naştere.

Cel mai scump medicament din lume
Cel mai scump medicament din lume

Copiii au șansa să se recupereze total

Din păcate, prețul tratamentului este de 2.125.000 de dolari și extrem de puțini oameni și-l vor permite. Încă nu se știe ce calcule au aplicat producătorii medicamentului atunci când au stabilit prețul, însă cert este faptul că aceștia insistă că este unul justificat, mai ales că o singură doză este suficientă pentru toată viaţa, iar părinţii sunt scutiţi de alte costuri. Tratamentul a fost aprobat în Statele Unite şi urmează să fie certificat şi în Europa şi Japonia.

Compania prducătoare, Novartis, este prezentă și în România. Grupul Novartis, prin cele trei divizii ale sale – Novartis Pharma, Novartis Oncology și Sandoz – este o companie farmaceutică de top, cu peste 650 de angajați în România, dedicați susținerii sistemului de sănătate din țară, după cum scrie pe site-ul companiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...