Cel mai rar model Dacia. Au fost produse doar 642 de autoturisme din această serie

Rădulescu Valentin / 23.07.2020, 15:35

Cel mai rar model al companiei Dacia a fost produs în număr de doar 642 de unități. Deși era apreciat de mulți la aceea vreme, autoritățile nu au considerat că trebuie să fie vândute cetățenilor. Cum arată cel mai rar model al Daciei?

Dacia, cel mai rar model din România

Dacia D6 Estafette este una dintre cele mai rare mașini produse de Dacia vreodată. Modelul a fost unul exclusiv și produs în număr de doar 642 de unități, pe durata a patru ani. Dacia D6 Estafette a fost o asamblare în sistem CKD a modelului Renault Estafette. Mașina a fost asamblată în România între anii 1975 și 1978. 176 de unități au fost produse în anul 1975, 49 în 1976, 371 în 1977 și doar 4 în 1978. Acest vehicul avea același motor ca al Daciei 1300, diferența fiind doar de caroserie. Sistemul de frânare de pe puntea din spate, tapițeria, anvelopele și geamurile au fost produse în România, doar pompa de apă și carcasa filtrului de aer nu au fost fabricate în țară.

Dacia D6 Estafette a fost un model mai diferit față de ce era pe piață la aceea vreme, acesta era dedicat mai mult hipioților sau celor care voiau să trăiască o altfel de viață, ca și în cazul modelului Volkswagen Transporter. La aceea vreme, modelul lansat de Dacia nu a fost deloc pe placul autorităților, care considerau că pierd controlul lăsând pe piață un astfel de model. Mai mult, se spune că Elena Ceaușescu a fost cea care a dat ordine ca vehiculul să nu mai fie vândut cetățenilor. Astfel încât, aproape toate modelele D6 Estafette au fost date pentru instituțiile de stat. De cele mai multe dintre ele au beneficiat însă angajații Poștei Române.

Cel mai rar model Dacia. Au fost produse doar 642 de autoturisme din această serie
Cel mai rar model Dacia. Au fost produse doar 642 de autoturisme din această serie

Câte modele Dacia D6 Estafette mai există acum?

Potrivit informațiilor, exemplarele Dacia D6 Estafette, există acum într-un număr foarte mic. La ediția a IX-a a evenimentului ”Întâlnire Dacia Clasic”, care a avut loc în anul 2017, a participat doar un astfel de model. Vehiculul s-a păstrat foarte bine și este înmatriculat în Brașov.

„Vreo trei ani de zile am căutat această mașină până acum cumpărat-o. Partea mecanică nu este complicată, probleme am avut cu partea de tinichigerie”, a declarat proprietarul celei mai rare Dacii din România, pentru Mașinistul Dudi Levente.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI