Cel mai puternic cutremur care poate avea loc în România va fi de 8,1 grade. Un document oficial al IGSU dezvăluie mai multe informații

Elena Avramescu 13.02.2023, 07:04
Cel mai puternic cutremur care poate avea loc în România va fi de 8,1 grade. Un document oficial al IGSU dezvăluie mai multe informații

Zona seismică Vrancea este cel mai des afectată de cutremure, astfel că în cazul unuia major magnitudinea poate fi de până la 8,1 grade pe scara Richter. Aceste informații au fost precizate într-un document oficial al Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Un cutremur de 8,1 grade, tot mai plauzibil ca să se înregistreze în România

IGSU ține să avertizeze că un cutremur cu magnitudinea de 8 grade eliberează o energie egală cu cea produsă de 1.200 de bombe nucleare precum cele de la Hiroshima sau cu cea eliberată de explozia a 15 milioane de tone de TNT.

„Conform Proiectului RO-RISK, cel mai puternic cutremur ce poate avea loc în această zonă poate avea 8,1 Mw (magnitudine – n.r.). Datorită adâncimii mari a cutremurelor, modului de propagare a undelor seismice și influenței efectelor locale, pagubele generate de cutremurele din această sursă nu sunt majore doar în zona epicentrală (în județele Vrancea sau Buzău), ci și la distanțe epicentrale mult mai mari, până la 200-300 km, cu o directivitate NE-SV”, găsim notat în document.

În continuare, IGSU vorbește despre cum s-a produs coliziunea plăcilor tectonice, ca să înțelegem mai bine cum apar aceste cutremure devastatoare pentru omenire.

„Coliziunea acestor plăci a provocat acum câteva zeci de milioane de ani desprinderea unui bloc litosferic care este în prezent scufundat în manta (litosfera este scoarța, învelișul exterior solid al globului pământesc; așadar este vorba despre un bloc din scoarța terestră care s-a scufundat în manta, al doilea strat al Pământului, aflat sub scoarță).

Blocul provine dintr-o veche placă tectonică suficient de rece și rigidă comparativ cu mantaua înconjurătoare, fiind greu de topit, ceea ce face posibilă generarea cutremurelor la adâncimi intermediare (între 90 și 180 de km de obicei) unde, în mod normal, condițiile de temperatură ar face imposibil acest lucru”, se mai precizează în document.

Locurile cele mai ferite de cutremur din România. Principalele orașe unde seismele nu se resimt
Locurile cele mai ferite și cele mai periculoase din România, în caz de cutremur

Şeful SMURD Bucureşti, avertisment pentru români

Se pare că în cazul unui cutremur major precum cel din Turcia, România este complet nepregătită pentru că nu avem destui medici care să trateze un număr foarte mare de victime, iar doctorii nu vor primi ajutor nici din partea populaţiei, deoarece foarte puțini oameni știu cum să adorde primul ajutor.

„Când se va produce un dezastru, va fi haos. Oricum va fi haos, indiferent de cât de bine pregătiţi suntem. Însă sistemul trebuie să fie pus la punct, astfel încât oamenii care acţionează în cadrul acestui sistem să reducă cât se poate de mult acest haos. Autorităţile din Turcia sunt depăşite, da. Turcia este bine organizată. Poate mai bine decât noi. Deci dacă ei au cerut echipe de căutare salvare se duc”, a spus dr. Bogdan Opriţa, şef SMURD Bucureşti, vineri, la Antena 3.

În plus, echipele pe care le pregătește sunt cele care acţionează în cadrul unui sistem. În plus, sunt suficiente raportat la numărul de victime estimate, dar numărul de victime nu poate fi niciodată estimat, deoarece depinde de foarte multe lucruri.

„Cursurile de prim-ajutor organizate pentru oamenii de rând, într-un astfel de dezastru, pot să aibă eficienţă limitată. Dacă discutăm de dezastru cu oamenii sub dărâmături, nu ai ce să îi înveţi. Ca să poţi să îi înveţi cum se pansează o plagă, cel mai important lucru de prim-ajutor pe care oamenii nu îl ştiu este resuscitarea cardio-pulmonara de bază la stopul cardiac care ne-ar da timp. Asta ar fi primul lucru pe care ar trebui să îl înveţe populaţia şi după aceea, evident, alte cursuri de prim-ajutor”, a mai spus dr. Bogdan Opriţa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...