Cel mai mare asteroid care a lovit Pământul, confirmat: era cât București

Gabriel Peneș 30.09.2022, 15:45
Cel mai mare asteroid care a lovit Pământul, confirmat: era cât București

Asteroizii sunt unul dintre posibilele mari pericole din spațiul cosmic ce amenință viața pe Terra. Acum 66 de milioane de ani ciocnirea cu Pământul a unui asemenea corp ceresc a dus la dispariția dinozaurilor, dar a distrus și aproximativ 75% din fauna și flora existente pe planetă la acea vreme. Imaginați-vă, însă, coliziunea Terrei cu un asteroid uriaș, de dpuă ori mai mare decât cel ce a produs extincția dinozaurilor. Ei bine, un asemenea eveniment chiar a avut loc, dar, din fericire, în urmă cu 2 miliarde de ani.

Cel mai mare asteroid care a lovit Pământul, confirmat

Asteroizii sunt un mare pericol pentru existența vieții pe Terra. Tocmai de aceasta, oamenii de știință încearcă deja să vadă dacă există posibilitatea ca un asemenea corp ceresc să fie deviat de la direcția potențial fatală spre planeta noastră. Iar prima încercare a avut loc deja, săptămâna aceasta, la o scară, deocamdată, mult mai mică. Nava spațială DART a NASA s-a ciocnit cu asteroidul Dimorphos, aflat la 6,8 milioane de kilometri de Pământ, în cadrul primului „test de apărare planetară” al agenției spațiale.

Este prima încercare a omenirii de a deplasa un alt corp ceresc, scopul fiind acela de a vedea dacă un asteroid de mari dimensiuni care se îndreaptă spre Pământ ar putea fi deviat. Nava spațială a fost de aproximativ 100 de ori mai mică decât Dimorphos, ce are o lățime de aproape 160 de metri, așa că nu a distrus asteroidul. În schimb, NASA Double Asteroid Redirection Test (DART) speră că ciocnirea a schimbat viteza și traiectoria asteroidului în spațiu.

Echipa misiunii a comparat această coliziune cu o mașină de golf care se izbește de una dintre Marile Piramide generând suficientă energie pentru a lăsa un crater de impact. Oamenii de știință se așteaptă ca această ciocnire să îl deplaseze ușor pe Dimorphos și să îl facă mai legat gravitațional de Didymos, asteroidul mai mare din sistem.

Era cât București

Dacă Dimorphos are o lățime de doar 160 de metri, imaginați-vă cum ar arăta un asteroid cu un diametru de zeci de kilometri. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Rochester a dezvăluit că datele inițiale despre cel mai mare asteroid ce a lovit vreodată Pământul erau eronate, iar impactul a fost mult mai mare decât cel estimat până acum, scrie iflscience.com.

Este vorba despre o ciocnire care a avut loc acum circa 2 miliarde de ani și ale cărui urme încă sunt vizibile sub forma craterului Vredefort din Africa de Sud. Datele inițiale, bazate în special pe diametrul craterului (circa 172 de km), indicau un asteroid cu un diametru de aproximativ 10-15 kilometri, a cărui viteză în momentul ciocnirii cu Terra atingea 15 km/secundă.

Noile măsurători arată însă că diametrul craterului a fost de peste 250-280 de kilometri, ceea ce înseamnă o suprafață totală mai mare chiar decât a Bucureștiului, care are 240 de kilometri pătrați. Din noile calcule rezultă că asteroidul avea, la rândul său, un diametru de circa 20-25 de kilometri.

Ca o comparație, el era de două ori mai mare decât asteroidul Chicxulub, cel care a dus la extincția dinozaurilor, dar și la dispariția a 75% din fauna și flora ce erau pe Terra, acum 66 de milioane de ani. Deși efectul impactului a fost devastator, din fericire, la acea vreme, nu prea era mai nimic de distrus pe „Planeta albastră” la acea vreme.

În ciuda misiunii reușite a NASA, la scara mult mai mică a asteroidului Dimorphos, e greu de crezut că omenirea ar putea face ceva pentru a evita impactul cu un corp ceresc asemănător ca dimensiuni celui care s-a ciocnit de Terra acum 2 miliarde de ani. Sau a celui care a provocat extincția dinozaurilor.

Singura speranță rămâne, deocamdată, doar în filme ca „Armageddon”, unde Bruce Willis și colegii săi astronauți reușesc să deturneze traiectoria unui asteroid de mărimea statului Texas, adică având o suprafață de aproape 700.000 de km pătrați. Dar Bruce Willis e un salvator doar în producțiile de la Hollywood, pe când asteroizii reali nu țin seama de „puterile” cinematografice ale vedetelor americane ale filmelor.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....