Reușită fantastică pentru NASA. Pentru prima dată în istoria omenirii, a deviat traiectoria unui asteroid prin lovirea lui

Elena Avramescu 27.09.2022, 07:26
Reușită fantastică pentru NASA. Pentru prima dată în istoria omenirii, a deviat traiectoria unui asteroid prin lovirea lui

În decursul nopții trecute, mai precis la ora 02:14 (ora României), sonda spațială a NASA a reușit să lovească cu succes asteroidul Dimorphos, ce s-a aflat la 11 milioane de kilometri de Pământ, în primul test de deviere al unui obiect spațial. Cu toate acestea, modificarea traiectoriei acestuia va fi confirmată abia în săptămânile următoare.

NASA a deviat traiectoria unui asteroid

Mai precis, la ora 2.14 minute (ora României), sonda DART, care înregistrează o greutate de 570 de kilograme a lovit cu o viteză de 24.000 de km/h asteroidul care cântărește nu mai puțin de 5 milioane de tone și are un diametru de peste 160 de metri. Mai jos puteți vedea ultimele imagini transmise către Pământ înainte de impact.

Chiar înainte de impact, un mic satelit în formă de cub a fost lansat de sonda DART, având misiunea de a confirma impactul. NASA a confirmat faptul că DART a lovit cu o eroare de 17 metri Dimorphos, însă misiunea a fost un succes, cu toate că nu știm precis dacă DART a deviat sau nu Dimorphos de pe traiectoria sa. Astfel că aceasta va fi recalculată de astronomi în următoarele săptămâni.

Se pare că pentru o apărare eficientă a Terrei nu se are în vedere să se distrugă un asteroid, care s-ar sparge apoi în mii de bucăți, mult mai greu de urmărit fiecare, ci doar să i se devieze traiectoria. În cazul lui Dimorphos, NASA crede ca viteza pietrei spațiale va încetini cu numai 1%.

“Vrem să avem o șansă mai mare decât au avut dinozaurii în urmă cu 65 de milioane de ani. Tot ce puteau ei face era să se uite în sus și să spună vai, un asteroid!”, a spus purtătorul de cuvânt al NASA, Glen Nagle, adăugând faptul că testul este abia primul dintr-o serie de “misiuni de protecție planetară”.

Chiar dacă niciun asteroid mai mare de 140 de metri nu are o șansă reală de a lovi Pământul în următorul secol, se crede că până acum au fost identificate doar 40% dintre pietrele spațiale care vor trece prin apropierea planetei noastre.

Reusita fantastica pentru NASA
Sonda DART

În plus, misiunea de redirecționare a asteroizilor reprezintă un experiment, fiind primul de genul, care testează dacă asteroizii pot fi deviați de pe traiectorie în cazul în ceva s-ar afla pe un curs de coliziune cu Pământul.

„Este un joc foarte complicat de biliard cosmic. Ceea ce vrem să facem este să folosim cât mai multă energie, pe cât putem, de la Dart pentru a muta asteroidul”, a spus profesorul Alan Fitzsimmons, astronom și membru al echipei de investigații NASA Dart de la Queen’s University Belfast.

Ținând cont de faptul că telescoapele scanează în mod constant cerul, oamenii de știință au speranța că o să fie atenționați în situația în care un asteroid va reprezenta vreodată o amenințare majoră.

Se pare că misiunea Dart a fost lansată de la baza forțelor spațiale Vandenberg în luna noiembrie a anului trecut, iar ciocnirea a fost înregistrată de camera aflată pe sonda Dart și încă două instalate la bordul unei mici sonde italiene numită LiciaCube, pe care Dart a lansat-o săptămâna trecută cu scopul de a asista la spectacol de la o distanță sigură.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...