Cel mai cochet ștrand din Timișoara, în ruină totală. Ce se întâmplă acum cu el FOTO

Diana Timișoreanu 15.06.2021, 16:00

Cel mai cochet ștrand din Timișoara, în ruină totală. Baza de la Uszoda, din Parcul Central din Timișoara a fost, ani de-a rândul, cel mai cochet ștrand al orașului. Construit în 1926 a funcţionat cu succes până în 1989. Mii de timişoreni au învăţat să înoate aici, şi tot aici s-a format echipa de polo a Timişoarei, câştigătoare a 10 titluri naţionale.

Cel mai cochet ștrand din Timișoara, în ruină totală

Tot de ștrandul din zona centrală a orașului se leagă și primele concursuri de Miss din Timișoara, tinerele cochete din anii 1930 având ocazia să-și etaleze frumusețea și să se lupte pentru faimosul titlu. Printre ele, Olga Munteanu, a cărei familie mai păstrează o poză a frumoasei care a cucerit titlul de Miss chiar pe ștrandul Uszoda.

Eu nu am apucat să o cunosc, dar așa se povestește în familie că era foarte frumoasă, cultă și manierată, dansa bine, arăta bine și că a fost Miss, ceea ce nu i-ar fi bucurat foarte tare pe părinții ei, pentru că socoteau asta ca o frivolitate care îi va ruina reputația. Nu s-a întâmplat așa iar noi păstrăm amintirea ei, povestește Ileana Dobra, strănepoata Olgăi Munteanu.

În bazinele ștrandului, ani de-a rândul, oamenii făceau baie aproape îmbrăcați, pentru că erau canoane stricte, care nu permiteau dezvelirea corpului. Cu pălării și umbreluțe care să le apere de soare, frumoasele vremii se răcoreau pe marginea apei, în timp ce domnii făceau scurte întreceri de înot.

Și în anii comunismului ștrandul a rămas un loc căutat și îndrăgit de timișoreni. Apa curată, terenurile de sport acoperite cu nisip, un bar unde se putea cumpara înghețată, citro și gustări, vestiarele mari și cochete, toate îi atrăgeau pe oameni cât era vara de lungă. În plus, amplasarea în mijlocului unui parc umbros îi sporea farmecul.

Cel mai cochet strand din Timisoara, in ruina totala
Strandul Uszoda

Declinul a început după 1989, când baza de agrement şi bazinele de înot au fost abandonate. În 2003, chiar dacă nu mai funcționa, ștrandul arăta încă decent. Apoi, oamenii străzii și-au făcut culcușul în vestiare, locul s-a umplut de gunoaie, bazinele secate au fost umplute de mizerie și acoperite de grafitii. De câteva ori, pompierii au fost chemați să intervină, pentru că focul făcut de cei care își găseau adăpost acolo a aprins și acoperișul clădirilor din incintă.
La un moment dat, mulți timișoreni au semnat o petiție prin care îi cereau primarului de atunci, Nicolae Robu, să ia măsuri pentru a opri și, eventual, reabilita ștrandul. Ideea nu i-a fost însă pe plac acestuia.

Când vorbim de lucruri emblematice trebuie să înţelegem ce înseamnă emblematic. Oare chiar nişte vestiare, nişte grupuri sanitare şi nişte bazine în care s-a învăţat să se înoate sunt emblema Timişoarei? Dacă se făceau lucrurile astea cu sute de ani în urmă puteam vorbi de valoare, declara Nicolae Robu la vremea respectivă.

Așa că nici vorba de reabilitare, ba chiar se lua în discuție demolarea fostului ștrand și acoperirea zonei cu gazon. Acum lucrurile par să se schimbe.

Am mers zilele trecute până la fostul centru de natație din Parcul Central (Scudier), împreună cu mai mulți colegi din Primăria Timișoara pentru a găsi o soluție de a valorifica această locație. În urmă cu câteva luni, când am venit la primărie, baza era o ruină plină de gunoaie și un adăpost pentru oamenii străzii, chiar în centrul Timișoarei. Era un loc căzut în uitare din 2013. Am scos de acolo, în ultimele săptămâni, peste 100 de tone de gunoaie, iar în urma vizitei pe teren de zilele trecute am decis să transformăm Uszoda într-un centru sportiv și cultural. În următoarele zile vom lucra la un proiect de reconversie a spațiului, astfel încât baza să poată fi deschisă încă din această vară, a declarat primarul Dominic Fritz.

Printre planurile avute în vedere pentru refacerea zonei se numără demolarea gardurilor din beton care separă baza Uszoda de parc, refacerea terenurilor de sport și transformarea bazinelor în spații unde să poată avea loc reprezentații artistice și evenimente culturale. Aceasta este o soluție temporară dar, chiar dacă vor apărea fonduri pentru o renovare din temelii, este puțin probabil ca acesta să redevină un loc de plajă cu bazine pline cu apă.

Ștrandurile din centrul Timișoarei, cele de pe malul canalului Bega, au fost, rând pe rând transformate în terase, restaurant sau cluburi, pentru că întreținerea lor era prea costisitoare, iar normele de singuranță sanitară și utilizare aproape imposibil de îndeplinit.

Urmăriți Impact.ro și pe