Cel mai bun scriitor din Balcani e român. Mircea Cărtărescu va primi premiul în septembrie, la Skopje

Ioana Bucur, Diana Timișoreanu 30.08.2021, 21:59
Cel mai bun scriitor din Balcani e român. Mircea Cărtărescu va primi premiul în septembrie, la Skopje

Țara noastră, într-un top care ne aduce onoare. Mircea Cărtărescu a fost declarat cel mai bun scriitor din Balcani. Autorul își va primi premiul peste câteva săptămâni, la Skopje. Cum a fost făcut anunțul.

Mircea Cărtărescu este cel mai bun scriitor din Balcani

Mircea Cărtărescu urmează să primească una dintre cele mai importante distincții ale carierei sale, în luna septembrie, la Skopje. Românul a fost ales recent cel mai bun scriitor din Balcani, câștigând premiul Prozart 2021 în Macedonia de Nord.

Anunțul a fost făcut, pe Facebook, de Dejan Trajkoski, director al Pro-Za Balkan International Literature Festival. În 2020, festivalul l-a premiat pe scriitorul albanez Ismail Kadare

Autorul român a anunțat că va merge la sfârșitul lunii viitoare la Skopje pentru a-și primi prestigiosul premiu.

„Tocmai s-a anunțat că sunt câștigătorul premiului Prozart 2021 în Macedonia de Nord. La sfârșitul lui septembrie voi merge la Skopje ca să primesc acest prestigios premiu”, a scris Mircea Cătărescu, pe pagina sa de Facebook.

Mircea Cărtărescu și-a făcut debutul în literatură în 1980. Este poet, prozator, eseist, critic literar și publicist, iar volumele sale au fost traduse în peste 20 de limbi.

Cel mai bun scriitor din Balcani e român. Mircea Cărtărescu

A fost premiat de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România.

În 2005, romanul „Nostalgia” a primit Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia. Autorul a primit, între altele, Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Premiul internaţional pentru literatură, Berlin (2012), Premiul Spycher – Literaturpreis Leuk, Elveţia (2013), Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), Premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig (2015); Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, 2015, Premiul Leteo, Spania (2017) şi Premio Formentor de las Letras (2018).

Șanse la premiul Nobel

Anul trecut, Enrique Redel, fondatorul editurii spaniole Impedimenta, anunţa că între finaliştii la premiul Nobel pentru Literatură pe 2020 se afla şi scriitorul român.

„Academia Suedeză a redus la cinci principalii candidaţi pentru Nobelul de anul acesta. Mircea Cărtărescu este inclus, ca şi alte dăţi, în această listă selectă. Dar anul acesta probabil candidatura lui va avea mai multă putere, acum că tocmai a apărut în librăriile spaniole noua traducere a «El cuerpo» şi că în Franţa «Solenoid» a devenit un fenomen. Nu ne place să încurajăm pariurile, dar credem că, cel puţin, să facă parte din această selecţie este un premiu suficient”, a scris Redel pe Facebook.

În cele din urmă, Premiul Nobel pentru Literatură a fost câştigat de americanca Louise Glück.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...