Răspunsul lui Mircea Cărtărescu după ce a fost corectat de Olivia Steer : “Îmi puneţi la îndoială toată munca”

Mirabela Năstase 21.01.2021, 16:15

Lupta pentru aspecte ce țin de gramatica limbii române se dă acum pe Facebook, după ce Olivia Steer l-a ”corectat” pe scriitorul Mircea Cărtărescu.

Răspunsul lui Mircea Cărtărescu după ce a fost corectat de Olivia Steer

Mircea Cărtărescu a ținut să-i dea replica pe Facebook Oliviei Steer, pe care  aceasta l-a acuzat că ar fi făcut o greșeală gramaticală, dar că își dă cu părerea despre vaccinuri.

”Marele profesor, filolog și scriitor nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu știe că dativul – feminin- singular pentru “dragă” e “dragei” și folosește, în schimb, nominativul – masculin – plural – articulat “dragii”, cînd se referă la Ioana Pârvulescu.
Nu-i bai: bine că știe sigur, da’ sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile și ne sfătuiește, cu înțelepciune, cum să gafă… aaa … facem ca el!”, a scris Olivia Steer pe pagina de socializare, iar replica scriitorului nu s-a lăsat așteptată.

Ce a afirmat scriitorul Mircea Cărtărescu

Astfel că acesta ținut să precizeze faptul că, confoorm DOOM-ului, adică dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, genitivul și dativul corect al cuvântului ”dragă” este ”dragii” și nu ”dragei”.

”Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la ”dragă” e ”dragii” și nu ”dragei”. Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face.”, a scris și Mircea Cărtărescu pe Facebook.

Replica lui Mircea Cartarescu pentru Olivia Steer
Replica lui Mircea Cartarescu pentru Olivia Steer

Mircea Cărtărescu s-a vaccinat anti-covid

Mircea Cărtărescu face parte dintre personalitățile din România care s-au vaccinat împotriva noului coronavirus. De altfel, într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, acesta i-a sfătuit pe cetățeni să se vaccineze și ei.

”M-am vaccinat anti-Covid și sfătuiesc pe toată lumea s-o facă. E o mare șansă să fim printre primii în lume, vaccinul să fie de la cele mai credibile firme și gratuit. Să refuzi, căzut în mare, acest colac de salvare mi se pare absurd”, a notat scriitorul Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook.

De cealaltă parte, Olivia Steer este renumită pentru atitudinea sa împotriva vaccinurilor.

Urmăriți Impact.ro și pe