Ceaușescu, elogiat de un primar PSD. Ce sancțiune usturătoare s-a cerut pentru edil, după mesajul acestuia despre fostul dictator

Raluca Juncu 17.07.2020, 20:02

Mihai Păun, primarul comunei Bârnova, din județul Iași a postat un mesaj pe pagina de Facebook a comunității pe care o conduce, în care îl elogiază pe Nicolae Ceaușescu. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a reacționat.

Nicolae Ceaușescu, elogiat la mai bine de 30 de ani de la moartea sa

Primarul PSD din Comuna Bârnova, județul Iași a scris pe Facebook un mesaj prin care îl elogiază pe Nicolae Ceaușescu. Mihai Păun scria că acest ultim dictator comunist al României este „cel care v-a făcut oameni mari”.

Foto: captură Digi 24
Foto: captură Digi 24

„100 de ani de când s-a născut, și 29 de ani de când v-ați bucurat că a fost, de către străini asasinat! Odată cu el, în Zi Sfântă de Crăciun a anului 1989, a fost împușcat întregul popor român, (numa’ că acesta nici acum nu înțelege!). Aprindeți-i o lumânare, măcar! V-a făcut școli, spitale, șosele, metrou, locuințe, uzine, universități, teatre, centre de cultură, hidrocentrale, gări, aeroporturi etc.! Acesta este cel care v-a făcut oameni mari”, a fost mesajul transmis de primar.

Reacția edilului, după aparițiile din presă

Ulterior, postarea de pe grupul respectiv a fost ștearsă de edilul PSD, pentru a face loc unei noi postări publicate tot de primar, ca un răspuns la cele scrise în presă, astăzi. Mihai Păun își cere scuze public pentru postare.

„În urma unor publicări în presă și nu numai, mă văd nevoit să răspund în mod public pentru a nu lăsa loc de interpretare.
În primul rând vreau să îmi cer scuze în mod public dacă am deranjat cu postarea pe care am făcut-o cu privire la Ceaușescu.
Nu doresc să pornesc o dispută cu nimeni în ceea ce privește subiectul > (…)
Ceea ce mă ofensează în prezent este faptul că indignarea de a mă acuza de „elogiere” apare cu puțin timp înainte de alegerile locale. Astfel, întrebarea mea este următoarea: Am greșit că am scris care este părerea mea personală sau se încearcă doar denigrarea persoanei?
Nu am cerut să facem o întâlnire pentru a aprinde o lumânare, ci pur și simplu am sugerat să se aprindă o lumânare”, a scris edilul pe același grup de Facebook.

Poziția oficială a IICCMER

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de elogierea dictatorului Nicolae Ceaușescu de către primarul PSD, Mihai Bălan. Astfel de reacții publice ale unor lideri politici sau formatori de opinie trebuie sancționate de către autoritățile competente (…)

Având în vedere postarea primarului comunei Bârnova, îi solicităm pe această cale domnului Marcel Ciolacu, Președinte interimar al PSD, să ia măsuri urgente și ferme în vederea sancționării domnului Mihai Bălan”, au scris reprezentanții IICCMER pe pagina oficială.

Urmăriți Impact.ro și pe