Ungurii s-au plâns americanilor că Nicolae Ceaușescu vrea să-i atace. Ce s-a întâmplat în 1989

Andrei Cezar / 16.07.2020, 08:52

Au ieșit la iveală detalii mai puțin cunoscute despre relațiile tensionate dintre România și Ungaria din vremea comunismului. În 1989, ungurii se plângeau americanilor că Nicolae Ceaușescu voia să-i atace și spuneau chiar că dictatorul i-ar fi amenințat cu arme nucleare.

Ungurii s-au plâns americanilor că Nicolae Ceaușescu vrea să-i atace

În iulie 1989 România găzduia summitul Pactului de La Varșovia, echivalentul NATO al statelor comuniste din Europa. În preajma acestui eveniment, ministrul de externe al Ungariei, Gyula Horn, se plângea în ziarului american New York Times că România amenința țara vecină, scrie Libertatea.

În cadrul summitului, Nicolae Ceaușescu s-a întâlnit cu liderul partidului comunist maghiar Rezso Nyers, iar discuțiile dintre cei doi au fost tensionate.

Ministrul de externe al Ungariei a mai declarat pentru cotidianul american că “pe lângă amenințarea pusă de noile arme românești”, șeful Statului Major al României a amenințat implicit Ungaria.

”El a afirmat că generalul, căruia nu i-a dat numele, a spus că Tratatul de la Trianon din 1920, care este o anatemă pentru unguri, deoarece au cedat Transilvania către România, este injust pentru că Ungaria încă reține alte regiuni în care trăiesc oameni care vorbesc româna. Domnul Horn a spus că generalul a cerut ca situația să aceasta să fie schimbată.”, scrie în ziarul New York Times din 11 iulie.

Tensiunile dintre oficialii celor două state ar fi început după ce liderul partidului comunist maghiar Rezso Nyers ar fi vrut să viziteze satele din Transilvania amenințate cu dispariția din cauza ”reorganizării” comuniste. Regimul de la București a declarat că va decide programul delegației.

Ceaușescu a respins criticile maghiare privind discriminarea etnică și a refuzat invitarea unei comisii de experți internaționali. Acesta a mai afirmat că “problema minorităților este perfect stabilă” în România. Horn susținea că Uniunea Sovietică a fost informată de situație, însă nu a avut nicio intenție de a interveni.

Ungurii s-au plâns americanilor că Nicolae Ceaușescu vrea să-i atace. Ce s-a întâmplat în 1989
Ungurii s-au plâns americanilor că Nicolae Ceaușescu vrea să-i atace. Ce s-a întâmplat în 1989

Bomba nucleară, una dintre dorințele lui Ceuașescu

Potrivit generalului Mihai Pacepa, fost șef al Securității, care a dezertat în 1978 în SUA, Ceaușescu și-ar fi dorit să aibă o bombă nucleară de mici dimensiuni. Mai mult decât atât, dictatorul libian Muammar Ghaddafi s-ar fi oferit chiar să-i finanțeze proiectul care se numea ”Dunărea”, potrivit Libertatea, care citează Evenimentul Zilei.

Astfel, România ar fi devenit a patra țară din Europa care ar fi avut arma nucleară, după URSS, Franța și Marea Britanie.

”Ceaușescu ar fi avut o dorință de a explora realizarea unei bombe nucleare în anii `80. În perioada aceea, Africa de Sud și Israelul cooperau în secret pentru realizarea bombei nucleare. Mai târziu au ajuns să aibă arma atomică India și Pakistanul.” a declarat Ionuț Purica, fost președinte ale Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR) și cercetător al Academiei Române.

„Israelul ar avea acum vreo 200 de bombe nucleare. Africa de Sud ar fi avut în acel moment vreo șase focoase. Americanii au detectat o explozie nucleară pe la Capul Horn și au început să se întrebe ce este. Au constatat că Africa de Sud are bombe nucleare și apoi le-au zis: «Ia dați-ni-le nouă!». În România, nu aveau ce să ia. Pe vremea lui Ceaușescu existau însă câțiva oameni de știință în România care știau să facă bombe nucleare. Era Horia Hulubei, era tatăl meu (Ionel Purica – n.r.) și mai erau câțiva. Dar cei care știau, nu ar fi făcut-o, iar cei care voiau, nu știau să o facă”, a mai spus Purica.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI