Cea mai mare panică indusă din greșeală în istoria omenirii. Genul care a schimbat lumea

Dan Mlădinoiu 30.10.2020, 15:18
Cea mai mare panică indusă din greșeală în istoria omenirii. Genul care a schimbat lumea

În urmă cu peste opt decenii, pe data de 30 octombrie 1938, celebrul regizor de film și teatru, actor, scenarist și producător american, dublu laureat al Premiului Oscar, Orson Welles, își așeza coroana faimei după ce a lecturat radiofonic, sub forma unor buletine de știri, presupusa invazie a metropolei New Jersey de către extratereștri. Panica aproape generalizată s-a instalat printre locuitorii orașului.

Ziua în care sfârșitul lumii s-a transmis la radio

Puțini știau atunci că este o adaptare de 60 de minute a romanului Războiul lumilor scris și apărut pentru prima dată în 1898 sub semnătura The man of his time, pseudonimul lui Herbert George Wells, cel care împreună cu Jules Verne au fost recunoscuți ca părinții genului știiințifico-fantastic. Scriitorul britanic își afla consacrarea în domeniul cărților de ficțiune prin creațiile sale arhicunoscute în timp: Omul invizibil, Primii oameni în lună, Mașina timpului, Insula Doctorului Moreau, Războiul lumilor.

Razboiul lumilor, un roman care a inventat un alt gen SF
Razboiul lumilor, un roman care a inventat un alt gen SF

Acesta din urmă a fost adaptat într-o serie de filme – cel mai recent în 2005 – cu Tom Cruise, în regia lui Steven Spielberg, piese radiofonice, benzi desenate, jocuri video și seriale de televiziune. De asemenea, a cunoscut continuări și istorii paralele realizate de alți autori.
Tema invaziei extraterestre a rămas de actualitate până în ziua de azi. Unele exemple ca fiind cele mai apropiate în timp din literatura de specialitate sunt Footfall de Larry Niven și Jerry Pournelle, seria Worldwar a lui Harry Turtledove și “Jocul lui Ender”, aparținându-i lui Orson Scott Card.

Cartea care a schimbat omenirea

Romanul lui H.G. Wells,Războiul lumilor, a reușit să încetățenească termenul “marțian” cu privire la ceva necunoscut sau neobișnuit. Acțiunea are legătură cu literatura invazionistă din acea vreme. Deseori cartea a fost interpretată ca un comentariu pe tema teoriei evoluționiste, temerilor și prejudecăților victoriene. La data publicării, sfârșit de secol al XIX-lea, (în România avea să vadă lumina tiparului în 1962) Războiul lumilor a fost categorisit ca ficțiune științifică identică Mașinii timpului.

Filmul lui Steven Spielberg s-a bucurat de succes
Filmul lui Steven Spielberg s-a bucurat de succes

A devenit atât de popular, publicându-se și ziua de azi, cât și influent, dând cale liberă uner serii de adaptări în multe și diferite domenii. Astfel, tomul despre care vorbim a înrâurit munca oamenilor de știință (Robert Hutchings Goddard), precum și a unei armate de UFO-logi. Este și cazul altui renumit savant, Freeman Dyson, ce și-a exprimat recunoștința față de ficțiunea lui H.G. Wells, pe care a citit-o în copilărie. Este drept, există și suficiente motive.

Printre ele razele de foc și fumul negru emanate de ciudatele cilindre care invadaseră Londra în romanul lui Wells sunt similarități apărute sub forma laserelor ulterioare și a armelor chimice letale de război, “incidentul” Rosewell (New Mexico) 1947, cu al său International UFO Museum, Area 51, un exasperant scut pentru adepții existenței unei/ unor civilizații extraterestre, imaginile și declarațiile unor piloți de aviație militară sau ale unor vânători de nave “aliens” invadatoare ș.a.m.d.
Mulțumită curentului literar la a cărui edificare și lansare a avut un aport substanțial, Wells a fost premiat cu Science Fiction and Fantasy Hall of Fame, iar o suită de scriitori de renume i-au dus mai departe ștafeta. Printre ei: Kevin J. Anderson, Isaac Asimov, Edgar Rice Burroughs, George Orwell, Aldous Huxley etc

Urmăriți Impact.ro și pe