Pe 19 octombrie se împlinesc 59 de ani de la moartea lui Mihail Sadoveanu. Unul dintre cei mai importanți scriitori români a fost și una dintre cele mai interesante fețe a politicii la vremea aceea. După ce a fost numit preşedinte al Prezidului Marii Adunări Naţionale, acesta a fost considerat singurul scriitor român care a deținut cea mai mare funcție în perioada comunistă. Iată care este curioasa viață a lui Mihail Sadoveanu.
Mihail Sadoveanu a reușit să acumuleze de-alungul vieții o avere impresionantă, fiind unul dintre cei mai importanți scriitori români. El s-a născut pe 5 noiembrie 1880 la Paşcani, în judeţul Iaşi şi a decedat pe 19 octombrie 1961, în Vânători – Neamţ. Sadoveanu a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori români din prima jumătate a veacului trecut. Acesta este cunoscut pentru romanele sale istorice şi de aventuri.
Scriitorul a avut o carieră ce s-a întins pe parcursul a 50 de ani. Una dintre cele mai remarcabile personaje din acele vremuri, ce și-a pus amprenta pe țara noastră. La sfârşitul Primului Război Mondial, prolificul scriitor român a reuşit să achiziţioneze de la un rentier executat silit actuala Casă Memorială ”Mihail Sadoveanu” din cartierul ieşean Copou.
”Tovarăşul” Mihail Sadoveanu a fost unul dintre ”lăudătorii” comunismului Oportunismul lui Mihail Sadoveanu reiese şi din modul prin care scriitorul român îşi schimba principiile politice.
Mihail Sadoveanu a reuşit să strângă o avere uriaşă, care în prezent ar valora câteva milioane de euro. Se spune că motivul pentru care era așa bogat ar fi fost acela că pur şi simplu ar fi scris după bunul plac al oamenilor politici, obţinând în acest mod tot felul de avantaje.
Nu se știe încă dacă tot ce s-a spus despre viața acestuia este atât de real și adevărat. Cei care îl cunoșteau pe Mihail Sadoveanu îl considerau un opportunist. Însă, trebuie precizat, că nu dau prin ”linguşiri” a strâns Sadoveanu o avere foarte mare. El preda anual două sau trei cărţi, la care avea vânzări foarte bune
Mihail Sadoveanu condamna comunismul şi arăta că politica României se orienta spre liberalism şi democraţie. A spus acest lucru în 1937, într-un interviu acordat unui reporter francez. Mai târziu, după 23 august 1944 a devenit un mare ”iubitor” al comusmului.
Sadoveanu a preluat conducerea statului după abdicarea regelui Mihai. De altfel, el a fost unul dintre cei cinci membri ai Prezidiului provizoriu al Republicii Populare Române, care a făcut asta.
Mihail Sadoveanu a publicat în Jurnalul de dimineaţă un articol intitulat ”Lumina vine de la Răsărit”, o ofrandă adusă comunismului. Pentru acest articol, el a fost aspru criticat. De altfel, opera lui a fost interzisă timp de 20 de ani. În situația lui s-au aflat de-aklungul timpului și Octavian Goga, Nicolae Iorga și alții.
În 1951, Constantin Brâncuși și-a dorit să doneze creația lui României.
Dorința sa nu s-a putut materializa, Academia Română opunându-se. Academicienii cu greutate ai vremurilor, printre care Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu, George Călinescu, Alexandru Rosetti și Geo Bogza au refuzat opera marelui sculptor