Cea mai mare cometă descoperită în istorie. NASA a făcut anunțul, ce dimensiuni are

Emanuela Pană 20.04.2022, 14:38
Cea mai mare cometă descoperită în istorie. NASA a făcut anunțul, ce dimensiuni are

Printre cele mai vechi obiecte din Sistemul Solar se numără, după cum probabil bine știți, cometele – rămășițe ale construcției planetelor din primele zile. Ele au fost aruncate în afara Sistemului Solar, stabilindu-se în Norul Oort. Acest rezervor vast de comete îndepărtate înconjoară Sistemul Solar până la miliarde de kilometri în spațiul cosmic. Află, în rândurile de mai jos, ce dimensiuni are cea mai mare cometă descoperită vreodată. NASA a făcut anunțul.

Cea mai mare cometă descoperită în istorie

Cometele sunt corpuri cerești mici, de aparență nebuloasă, care se rotesc în jurul Soarelui, cauzând ploi de meteori. Ele sunt formate din praf spațial, rocă și gheață, iar când deplasează aproape de Soare, căldura, care determină topirea gheții, face ca fragmente mici de de praf spațial și rocă să se desprindă, creând o frumoasă coadă strălucitoare.

Coda unei comete obișnuite, lungă de mai multe milioane de kilometri, care îi conferă aspectul unei rachete, ascunde faptul că sursa din centrul focului este un nucleu solid de gheață amestecată cu praf, notează descopera.ro.

Majoritatea nucleelor de comete măsoară câțiva kilometri în diametru, însă astronomii de la Hubble au descoperit un nucleu uriaș. Potrivit informațiilor furnizate, cometa C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) ar putea avea un diametru de 130 de km.

Ea a fost descoperită în imaginile de arhivă de la Dark Energy Survey de la Observatorul Cerro Tololo din Chile, de către astronomii Pedro Bernardinelli și Gary Bernstein.

Citește și: Cum încearcă NASA să contacteze extratereștrii. Mesajul transmis în centrul galaxiei

NASA a făcut anunțul, ce dimensiuni are

Cometa C/2014 a fost observată, în mod întâmplător, pentru prima dată în 2010. Observațiile Hubble s-au dovedit necesare pentru a diferenția nucleul solid de învelișul imens de praf care îl înconjoară. Acest lucru a fost realizat cu ajutorul observațiilor radio.

Care este cea mai mare cometa descoperita vreodata. NASA a facut anuntul
Care este cea mai mare cometa descoperita vreodata. NASA a facut anuntul

În prezent, cometa se afla la mai puțin de 3 miliarde de kilometri de Soare, nucleul său fiind de aproximativ 50 de ori mai mare decât cel găsit în interiorul majorității cometelor cunoscute.

Masa cometei este, de asemenea, de o valoare impresionantă, de o sută de mii de ori mai mare decât masa unei comete tipice. Cometa mastodont C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) se îndreaptă de la marginea Sistemului Solar spre noi.

„Această cometă este vârful aisbergului pentru multe mii de comete care sunt prea slabe pentru a fi observate în părțile mai îndepărtate ale Sistemului Solar“, a afirmat David Jewitt, profesor de științe planetare și astronomie la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), și coautor al studiului publicat în The Astrophysical Journal Letters, potrivit sursei citate.

Recordul anterior a fost deținut de cometa C/2002 VQ94, cu un nucleu estimat la 100 de kilometri în diametru. Aceasta a fost descoperită în 2002 de către proiectul Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR).

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...