Rusia are în plan să trimită o misiune spre planeta Venus. Cercetătorii au descoprit de curând fosfina, ceea ce poate arăta că există viață pe această planetă. Anunțul a fost făcut în timpul unei conferințe de presă, în care a vorbit șeful Rossokosmos, potrivit TASS.
„Noi credem că Venus este o planetă rusă, de aceea nu trebuie să rămânem în urmă”, a spus Rogozin, subliniând că această explorare este planificată în orarul activităţilor spaţiale ale Rusiei – 2021-2030.
De asemenea, Rogozin a adus la lumină faptul că Rusia se pregătește împreună cu Statele Unite pentru misiunea Nenera-D.
Cu doar o zi înainte, specialiștii din domeniul științei din Massauchusetts și Cardiff, au făcut publice date interesante dintr-un studiu. În revista Nature, s-a putut citi despre faptul că s-a raportat gazul fosfină în norii lui Venus. Acest fenomen ar putea indica prezența vieții extraterestre pe această planetă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Descoperirea fosfinei pe Venus este unul dintre progresele majore în depistarea existenţei vieţii extraterestre. Este timpul să facem din Venus o prioritate ”, a postat pe Twitter şeful NASA, Jim Bridenstein.
Cercetătorii științifici au descoperiti ”prezența aparentă” a fosfinei. Aceasta este un gaz existent pe Terra. A fost găsit în straturile de nori ale planetei Venus. Specialiștii încearcă acum să afle dacă substanța provine de la un proces încă necunoscut sau de la o formă de viață, spune studiul făcut public luni în revista Nature Astronomy, potrivit AFP.
Se pare că ar fi pentru pria dată când această substanță este detectată pe una dintre cele patru planete telurice din Sistemul Solar, ”fără să punem Terra la socoteală”, a precizat pentru AFP Jane S. Greaves, profesor de astronomie în cadrul Universităţii Cardiff, conducătorul studiului.
Prezenţa acestui gaz nu este izolată în atmosfera infernală a celei de-a doua planete de la Soare. De altfel, Venus are o atmosferă formată în proporţie de 97% din dioxid de carbon, temperatura la suprafaţa planetei ajunge la circa 470 de grade Celsius, iar presiunea este de peste 90 de ori mai mare ca pe Terra.
”Aici, norii au o temperatură ‘moderată’, de circa 30 de grade Celsius”, potrivit studiului, care nu exclude posibilitatea ca gazul să se formeze la o altitudine mai joasă şi mai caldă înainte de a se ridica.
Echipa de oameni de știință consideră că moleculele de fosfină pot exista în stratul dens de nori hiperacizi. Aceștia învelesc planeta până la o altitudine de 60 de kilometri.