Cea mai bună soluție pentru a reduce accidentele rutiere. România este „campioana Europei”, de cinci ani la rând, în privința numărului evenimentelor rutiere sodate cu decese. Printre cauze se află, firește, și neglijențele ori neatențiile conducătorilor auto. O prevedere din legislația japoneză a domeniului ar putea diminua numărul acestor accidente.
România ocupă locul 1 în UE la numărul de accidente rutiere soldate cu decese. În fiecare zi pe șoselele din România mor 5 oameni. În anul 2021, de exemplu, pe drumurile publice din România s-au produs 4.915 accidente rutiere grave, evenimente care au cauzat decesul a 1.779 de persoane, rănirea gravă a 3.790 de persoane și rănirea ușoară a altor 2.235 de oameni.
Pe de altă parte, anul trecut, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022, la nivel naţional, au fost înregistrate 4.261 de accidente, soldate cu decesul a 1.481 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.324. Dincolo de accidentele grave există și o multitudine de alte evenimente auto mai mici ca impact, dar care pot pune în pericol viața participanților în trafic.
Una dintre soluțiile posibile pentru reducere numărului de accidente rutiere vine tocmai din Japonia. Acolo, testele cognitive obligatorii pentru șoferii în vârstă contribuie la prevenirea accidentelor auto în care sunt implicați bărbații, arată un studiu recent, conform studyfinds.org.
În Japonia, persoanele cu vârsta de peste 75 de ani care solicită reînnoirea permisului de conducere trebuie să facă un test cognitiv.
Acestea pierd, însă, dreptul de a mai deține un permis, dacă suferă de demență sau de maladia Alzheimer. Aceste concluzii se bazează pe o analiză a datelor raportate de poliție privind persoanele de peste 70 de ani, din Japonia, din iulie 2012 până în decembrie 2019.
„Măsurile de siguranță trebuie consolidate și pentru bicicliștii și pietonii mai în vârstă. De asemenea, ar trebui să oferim persoanelor în vârstă îngrijirea necesară pentru a se fi pregătite atunci când nu li se mai reînnoiește permisul și trebuie să aleagă mijloace de transport alternative sigure”, a spus autorul studiului, dr. Haruhiko Inada de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
În Japonia, începând cu 2017, persoanele cu vârsta de peste 75 de ani, care au fost testate pozitiv pentru tulburări cognitive, trebuie să se prezinte la un medic. Dacă sunt diagnosticate cu demență sau Alzheimer, permisele de conducere le pot fi suspendate. Astfel, în ultimii ani s-a constat că au existat cu aproximativ 3.670 de accidente auto mai puțin, mai ales în rândul șoferilor de sex masculin.
Studiul din Jurnalul Societății Americane de Geriatrie a constatat că numărul accidentelor auto a scăzut doar în rândul șoferilor de sex masculin, după implementarea programului. În schimb, mai mulți pietoni și bicicliști au fost răniți, din cauză că cei care aveau deficiențe cognitive au ales varianta bicicletei, ceea ce nu i-a scutit de alte accidente.