Cu toții uităm, dar când ar trebui să-ți faci griji legate de memorie: simptomele unor probleme mai grave

Gabriel Peneș 19.12.2022, 17:06
Cu toții uităm, dar când ar trebui să-ți faci griji legate de memorie: simptomele unor probleme mai grave

Cu toții avem momente în care ne dăm seama că am uitat ceva la care ne gândisem doar cu câteva secunde în urmă. Nu este neapărat semnul că se instalează demența, ci că, probabil, suntem obosiți ori anxioși. Dar, de la un punct, anumite simptome ar trebui să ne pună pe gânduri.

Cu toții uităm, dar când ar trebui să-ți faci griji legate de memorie

Multe ocazii din viața de zi cu zi ne pot face să ne întrebăm dacă pierderile de memorie sunt normale, un semn al declinului cognitiv sau chiar începutul demenței. Ți s-a întâmplat, spre exemplu, să pleci acasă de la locul de muncă pe același traseu pe care îl faci de ani de zile, dar, în ultimul timp, te-ai trezit oprindu-te la aceeași intersecție, chinuindu-te să-ți amintești dacă trebuie să faci la stânga sau la dreapta?

Stai liniștit, nu ești singurul căruia i se poate întâmpla. Totuși mult mai grav ar fi dacă nu ți-am mai aminti de ce te afli în spatele volanului ori n-ai mai ști cum se conduce mașina. Lucrurile astea ar impune un consult medical urgent, pentru că ar fi clar că se întâmplă ceva cu creierul tău, iar maladia Alzheimer poate fi „după colț”.

Totuși, tulburările de orientare indică un risc crescut – între 3 și 5 ori – de viitoare boli neurodegenerative, precum demența. În fiecare an, aproximativ 10-15% din populația cu probleme moderate de tulburări cognitive dezvoltă demență.

Problemele de orientare în spațiu sunt considerate a fi un simptom timpuriu pentru Alzheimer, cel mai întâlnit tip de demență. Studiile bazate pe rezonanța magnetică au arătat că zonele din creier cruciale pentru amintirile legate de spațiul înconjurător sunt primele afectate de maladiile neurodegenerative.

Cu toții uităm, dar când ar trebui să-ți faci griji legate de memorie: simptomele unor probleme mai grave
Tulburările de orientare în spațiu pot fi, dacă se repetă, un simptom timpuriu al bolii Alzheimer

Simptomele unor probleme mai grave

Oliver Baumann și Cindy Jones, profesori la Universitatea Bond, au creat un test cu o durată de doar 5 minute pentru a identifica eventuale probleme de memorie, scrie sciencealert.com. Cercetătorii i-au rugat pe participanții la studiu să țină minte un număr de poze ce reprezentau diferite tipuri de case.

Ulterior, acestora le-au fost arătate alte imagini de case și au fost îndemnați să indice diferențele dintre ele, dacă existau. Rezultatele au arătat cum variază predicțiile naturale în orientarea vizuală între diferitele imagini la persoane tinere și sănătoase, dar urmează să fie testate și pe oameni mai în vârstă.

O detectare timpurie a bolii Alzheimer au putea permite un management mai bun și al viitorului persoanei în cauză înainte de instalarea definitivă a maladiei pentru care, deocamdată, nu există un tratament. Totul este cauzat de deteriorarea creierului. Celulele creierului se micșorează atunci când îmbătrânim. De asemenea, mențin mai puține conexiuni cu alți neuroni și stochează în cantitate mai mică substanțele chimice necesare pentru trimiterea de mesaje către alți neuroni.

Sistemul de memorie este construit astfel încât anumite lucruri din viața noastră să fie uitate. Practic, asta ne ajută, într-o oarecare măsură, ne protejează chiar în raport cu anumite traume psihice ori nu ne suprasolicită memoria cu detalii inutile.

Din păcate, nu depinde întotdeauna de noi să decidem ce este important de reținut. Creierul nostru face asta pentru noi. În general, creierul preferă informațiile sociale, dar alege să le uite pe cele abstracte, cum ar fi numerele, spre exemplu.

Pierderea memoriei devine o problemă abia atunci când începe să îți afecteze viața de zi cu zi. Pentru persoanele cu deficiențe cognitive ușoare, capacitatea de a întreprinde activități obișnuite devine treptat semnificativ mai gravă în timp. Pe lângă pierderea memoriei, pot apărea și alte probleme care presupun limbajul, abilitățile de gândire și de luare a deciziilor.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....