Cea mai bună pomană a porcului. Secretul ca să iasă delicioasă

Cazacu Alexandru, Daniel Bălan 21.12.2022, 18:00
Cea mai bună pomană a porcului. Secretul ca să iasă delicioasă

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri ale românilor în perioada sărbătorilor de iarnă este tăiatul porcului de Ignat. După sacrificare, în semn de mulțumire pentru ajutorul primit la tăierea porcului, gospodarii de pe la sate dau o masă numită „pomana porcului”. Acest preparat tradițional se face de obicei din carnea și organele animalului sacrificat. În continuare poți afla cum să faci cea mai bună pomană a porcului.

Cum să faci cea mai bună pomană a porcului. Ce trebuie să adaugi ca să iasă delicioasă

O persoană singură nu se poate descurca la tăierea porcului, așa că oamenii de pe la sate cheamă în ajutor vecini, rude sau prieteni. Pe lângă faptul că treburile sunt multe și obositoare, participanții trebuie să stea și în gerul de afară. Tocmai de aceea, după sacrificarea porcului și sortarea cărnii, cei care au ajutat sunt invitați la masă.

Evident, gospodinele vor pregăti pomana porcului, un preparat tradițional obținut prin prăjirea în grăsime a cărnii animalului sacrificat. Pentru acest fel de mâncare putem folosi mușchi, ceafă, pulpă, slănină, ficat și coaste.

După cum vă puteți aștepta, rezultatul este extrem de delicios. Lăsând la o parte toate aceste lucruri, haideți să aflăm împreună cum se face cea mai bună pomană a porcului și care sunt ingredientele necesare.

Rețetă tradițională pentru cea mai bună pomană a porcului

Cu usturoi, brânză și mămăliguță caldă, pomana porcului merge de minune în zilele geroase de iarnă. Totuși, alături de un rachiu de casă parcă este și mai bună. Așadar, pentru această rețetă vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg carne de porc cu grăsime (pulpă, ceafă, spată etc)
  • 800 g piept de porc
  • 3 cârnați proaspeți
  • 10 căței de usturoi
  • 1-2 foi de dafin
  • untură (putem folosi și ulei)
  • 100 ml de apă
  • 1 linguriță boia dulce
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

Cum să faci cea mai bună pomană a porcului? Înainte de toate, spălăm bine carnea de porc și o tăiem în bucăți potrivite. Tăiem și cârnații în bucăți de aproximativ 4 cm. Aceștia îi vom adăuga pe la jumătatea fierberii.

Curățăm acum și usturoiul, după care îl zdrobim cu lama cuțitului. Dacă doriți puteți să-l tăiați și felii mai groase. Acum, vom avea nevoie de o cratiță sau un ceaun de tuci. Punem ceaunul pe aragaz, adăugăm în acesta 2-3 linguri de untură de porc și bucățile de carne. Rumenim carnea pe toate părțile, amestecând destul de des să nu se ardă.

Cea mai bună pomană a porcului – mod de preparare

Punem în ceaun 1 linguriță de boia dulce, usturoiul strivit, foile de dafin, acoperim cu capac și o ceașcă de apă fierbinte și lăsăm să fiarbă la foc mic. Când carnea este pe jumătate făcută, adăugăm în ceaun și bucățile de cârnați. Lăsăm să mai fiarbă acoperit câteva minute, până se întrepătrund cârnații. Apoi, dăm deoparte capacul și lăsăm să se rumenească bine, până slănina se topește aproape în totalitate.

Până atunci, putem să punem și mămăliga la fiert, pentru că cea mai bună pomană a porcului nu poate fi servită cu pâine. De asemenea, pe lângă bucățile de carne din farfurie putem pune și brânză sau murături.

Cea mai bună pomană a porcului
Ce trebuie să faci să faci pentru o pomană a porcului delicioasă

Rețetă simplă de mămăligă

Dacă încă nu știi cum se face mămăliga, nu intra în panică, pentru că îți spunem tot noi. Iată o rețetă simplă și rapidă de mămăligă.

Ingrediente:

  • 1 cană de mălai
  • 4 căni de apă
  • sare după gust.

Mod de preparare

Într-un ceaun punem apa la fiert cu sare. Când apa a început să clocotească, turnăm făina de porumb în ploaie, amestecând continuu, să nu se formeze cocoloașe. Mămăliga se fierbe la foc mic spre mediu, până se îngroașă și începe să se desprindă ușor de pe marginile ceaunului.

Când este gata, răstoarnă mămăliga pe o farfurie întinsă și servește-o alături de pomana porcului prezentată în rândurile de mai sus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...