Când are loc sărbătoarea de Ignat sau tăierea porcului

Emanuela Pană 15.11.2021, 09:31

Sărbătoarea de Ignat sau tăierea porcului încă e respectată cu sfințenie în mediul rural, sătenii prăznuind-o cum se cuvine, anual, la aceeași dată. La români, tăierea porcului sau Ignatul este un adevărat motiv de sărbătoare, reprezentând un prilej de reunire a familiilor. În plus, evenimentul dă startul sărbătorilor de iarnă, după Moș Nicolae. Pentru a înțelege mai bine tradițiile și obiceiurile transmise din generație în generație, te invităm să afli mai multe detalii despre sărbătoarea sacrificării porcului. Când are loc și ce se spune în legătură cu această zi, afli în continuare.

Pe ce dată are loc sărbătoarea de Ignat

Sărbătoarea de Ignat sau tăierea porcului este o sărbătoare cu tradiție la români, fiind respectată la sat, acolo unde obiceiurile sunt transmise din bunici în nepoți. Această tradiție românească, în care se sacrifică porcii, este păstrată în zeci de sate din România, fiind însoțită, la fel ca majoritatea sărbătorilor, de o serie de rituri și superstiții.

Spre exemplu, se spune că în noaptea de Igant, porcii visează dacă vor fi sau nu sacrificați. Dacă acestora le apare în vis un cuțit, atunci e semn clar că vor fi tăiați.

An de an, pe data de 20 decembrie, românii sacrifică porcii pentru a avea bucate proaspete de Crăciun, acest tip de carne fiind destinat în principal preparării produselor ce urmează a fi consumate pe toată perioada sărbătorilor de iarnă, până la Bobotează.

Ziua de 20 decembrie este cunoscută și sub denumirea de „Ignatul porcilor“, iar potrivit calendarului creștin-ortodox, această sărbătoare se suprapune cu săbătoarea Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul, care este prăznuită anual la aceeași dată. De la numele sfântului – Teoforul – care înseamnă „purtător de Dumnezeu“, a plecat și tradiția zilei de Ignat, pe care mulți credincioși o respectă, în ciuda faptului că țin cu sfințenie Postul Crăciunului.

În ziua de Igant, tăierea porcului este singura activitate permisă. Prestarea altor munci precum spălatul, călcatul, cusutul sau măturatul casei sunt interzise. Potrivit obiceiurilor existente, sacrificarea porcilor nu poate fi începută înainte de invirea zorilor și nici nu trebuie să depășească apusul soarelui. Vă întrebați care este motivul? Ei bine, tăierea porcului ar trebui să aibă loc pe lumină, întrucât se spune lumina poate ține la distanță spiritele rele prin puterea ei arzătoare.

Citește și: Rețetă cârnați de casă din carne de porc și vită. Ideali pentru sărbătorile ce urmează

Sărbătorile de iarnă încep cu tăierea porcului

Interesant de menționat că dacii sacrificau porcul ca simbol al întunericului, crezându-se că acesta slăbește puterea soarelui în cea mai scurtă zi din an, la Solstițiul de iarnă.

Pe ce dată este Ignatul, sărbătoare tăierii porcului
Pe ce dată este Ignatul, sărbătoare tăierii porcului

Mai mult, locul ales pentru sacrificarea animalului era supus unui ritual de curățare, de purificare, fiind tămâiat și stropit cu apă sfințită, pentru îndepărtarea duhurilor necurate. De tranșarea cărnii se ocupa, de regulă, femeia, însă numai după ce bărbatul făcea semnul crucii asupra porcului cu cuțitul, spunând: „Tatăl nostru. Să-l mâncați sănătoși“.

În prezent, tăierea porcului în ziua de Ignat se practică la sate și reprezintă un prilej de reunire a familiilor și o ocazie de veselie și de joacă pentru copii. După sacrificarea animalului, urmează pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de tăiere și întreaga familie.

Se așează o masă în curte, iar potrivit tradiției, friptura se servește cu mămăliguță și murături. Totodată, mesenii obișnuiesc să se hrănească în picioare şi se bea ţuică fiartă.

Evenimentul tăierii porcului deschide seria sărbătorilor de iarnă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...