VIDEO EXCLUSIV

Ce vrea să facă Mircea Baniciu la nunta fetei sale. „Doar dacă voi fi invitat”. Cum a descoperit că Ana are talent muzical. VIDEO EXCLUSIV

Ana Maria Păsat 17.01.2023, 19:45

Artistul Mircea Baniciu a trăit o viață pe scenă și nu mai puțin de 36 de ani alături de trupa Phoenix. A cunoscut gloria, în perioada comunismului, dar și liniile impuse de acest regim, despre care ne-a vorbit în interviul acordat în exclusivitate pentru Impact.ro. Artistul nu a evitat nici subiectul despre relația pe care o are în prezent cu Nicu Covaci, fostul coleg de trupă, și ne-a mărturisit cum a ajuns fiica sa, Ana Baniciu, să-i calce pe urme.

Impact.ro: Ce a însemnat trupa Phoenix pentru dumneavoastră?

Mircea Baniciu: Trupa Phoenix a însemnat cei mai frumoși ani pe care i-am parcurs în această echipă. Fiind student, atunci, la început, din toate punctele de vedere, am intrat foarte tânăr în echipă, ceea ce mi-a servit extrem de mult. Pentru mine a fost o a doua școală, în afară de facultate. Îmi aduc aminte cu foarte multă bucurie de toți acei ani.

„Era lume pe stradă, se oprise circulația”

În toți acești ani de Phoenix, ce amintire vă vine acum în gând?

La Oradea, la unul dintre primele spectacole, ajunsesem după o serie de repetiții și urma un turneu de trei săptămâni prin agenția noastră de impresariat. Eram la Oradea, înaintea spectacolului, era lume pe stradă, se oprise circulația, era poliție cu cai, cu câini. Nu am mai văzut niciodată aceste lucruri, acolo urma să cântăm noi.

Dată fiind această popularitate, cum erați văzuți în regimul comunist?

Am avut ceva interdicții. Dar nu exagerate. Mai ales în anii de început, după ce trupa fusese schimbată după anii 70, am cam ținut linia, s-a mers pe ideea de a se cânta românește, de a fi luate ca puncte de inspirație muzica arhaică, cea populară adevărată, nu gen „Mai vino bade pe tractor, să mai stăm în fundul gol”. În orice caz, au fost niște teme frumoase, de inspirație, care au dus la niște compoziții frumoase și acesta a fost motivul pentru care lumea ne-a primit cu brațele deschise.

Ce le-a impus Nicolae Ceaușescu

Ce anume vi s-a impus?

A venit Ceaușescu din Coreea și a zis să se cânte muzică inspirată din ce avem noim aici, nu din cea occidentală. Lucrul acesta a fost de bun augur, lumea ne-a primit mult mai bine decât dacă noi cântam coveruri.

Lansarea filmului documentar despre trupa Phoenix a pus capăt animozităților dintre dumneavoastră și Nicu Covaci?

Nu a pus capăt animozităților, dar ne-a apropiat. Le evităm și continuăm să ne gândim că poate mai există vreo șansă.

Ce șanse sunt ca trupa Phoenix să se reunească în formula de aur

Există vreo șansă ca trupa să se reunească?

Din ce în ce mai puțină șansă, dar nu e închisă ideea.

De ce spuneți asta?

Pentru că timpul trece și ascunde o grămadă de lucruri, care, dacă lipsesc, lipsește și atmosfera necesară pentru o trupă care cântă.

Cum a descoperit că fiica lui are talent

Cum ați descoperit că fiica dumneavoastră, Ana Baniciu, are talent?

Am descoperit printr-o verișoară, profesoară de muzică. De fapt, ea a realizat că Ana are tot ce-i trebuie să facă muzică. Având niște relații, ea și maică-sa au înscris-o în corul Allegreto, cu care a colindat lumea, aș putea spune, și a evoluat fantastic.

Veți cânta la nunta ei?

Nu cred că voi fi invitat ca să cânt, dar, dacă va fi cazul, o să o fac cu mare drag.

Video: Daniel Bălan

Urmăriți Impact.ro și pe