Ce vor fi obligați fermierii români să facă pentru a nu rămâne fără pământ. Noile reguli, incluse într-un proiect de lege. Riscă inclusiv închisoarea

Anca Manolica 07.12.2022, 17:54
Ce vor fi obligați fermierii români să facă pentru a nu rămâne fără pământ. Noile reguli, incluse într-un proiect de lege. Riscă inclusiv închisoarea

Micii fermieri, nefiscalizati, vor fi obligați să apeleze la firme specializate, daca vor să facă tratamente fitosanitare asupra culturilor, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Agriculturii. În caz contrar, ei riscă amenzi usturătoare, dar și pedeapsa cu închisoarea. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Fermierii români, noi reguli de respectat

O ordonanță de urgență semnată de ministrul Agriculturii Petre Daea introduce pedeapsa cu închisoare de la 1 la 5 ani și amenzi de până la 15.000 de lei pentru acei mici fermieri care dau singuri cu erbicid. Aici vorbim despre tratamente de protecția plantelor, adică erbicide, insecticide, fungicide și chiar regulatori de creștere.

Așadar, ministerul Agriculturii dorește să îi pedepsească pe micii fermieri cu până la 5 ani de închisoare dacă fac singuri tratamentele fitosanitare. Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, producătorii agricoli nefiscalizați se vor vedea obligați să contracteze firme specializate dacă vor să își trateze culturile.

Micii fermieri care dau singuri cu erbicid riscă până la 5 ani de închisoare
Micii fermieri care dau singuri cu erbicid riscă până la 5 ani de închisoare

Ce variante sunt pentru cei care refuză

Prin actul normativ al ministerului Agriculturii, producătorii care nu sunt fiscalizați nu vor mai avea dreptul să își lucreze, practic, pământul. Așadar, în cazul în care refuză acest lucru, există două variante: nu își mai cultivă pământul ori își asumă riscul de a fi amendați cu până la 15 mii de lei și între un an și 5 ani de închisoare.

Uluiți și, totodată, revoltați de dorința ministerului, românii care fac agricultură de subzistență spun că statul caută să îi determine să renunțe la pământ.

„Fermier: Păi… pentru micul fermier, să-l termine! Asta caută! Să ne termine pe noi, să fie tot boșii. Tot ăia cu cefele mari! De sunt în Parlament. Ăia să fie. Să facă ferme, să facă… Ăla e interesul. Ce? E interesul pentru micul fermier, săracul?

Reporter: Puteți face producție fără fitosanitare?

Fermier: Niciodată! Niciodată nu se poate face! Că n-ai cum să faci. Uite. Uite-o! Uite-o fără fitosanitare. Uite! Poftim, marfă! Asta-i fără fitosanitare!”, notează Digi24.

În țara noastră există aproape 700 de mii de ferme de subzistență. Cu toate că nu produc cantități mari, proprietarii dețin și lucrează jumătate din pământul agricol al țării. Așadar, aceștia se declară revoltați de noua măsură.

„Ca multe altele care se dau aiurea în țara noastră, e pus la punct de cineva care vrea să distrugă și ce mai funcționează, așa cum funcționează, fără niciun ajutor și fără… nicio implicare din partea statului.

Nu știu cine le gândește și cum le gândește. Probabil se văd acolo, și după aia cred că sunt Dumnezei. Mai trece un an și vor avea nevoie de noi iar! Orice sămânță vine tratată! Gândiți-vă că e nevoie până la recoltare de tratament! Dacă ea vine tratată ca sămânță?

Cine a gândit… probabil a gândit-o un om care n-a văzut o legumă în viața lui, plantată de la sămânță până la recoltare.”, spune un alt fermier, Paul, care cultivă legume pe 4.500 de metri pătrați de solarii.

Pentru moment, ministrul Petre Daea nu a făcut niciun comentariu în acest sens.

Citește și: Ordonanța care va scumpi alimentele românilor, va îngropa agricultorii: amenzi de până la 15.000 de lei

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...