Ce visează oamenii, în general: raportul Google care îți arată că nu ești special

Gabriel Peneș 06.12.2022, 15:55
Ce visează oamenii, în general: raportul Google care îți arată că nu ești special

Interpretarea viselor a preocupat omenirea de multă vreme. Mulți dintre noi avem tendința de a considera că un anumit vis poate fi premonitoriu pentru ce urmează să se întâmple în viața reală. Sau considerăm că doar noi am avut parte un asemenea vis. Un studiu recent arată că frecvența anumitor vise este mult mai mare și mai comună pe tot globul decât s-ar putea crede.

Ce visează oamenii, în general

De ce visăm ceea ce visăm, încă nu știm. Dar oamenii au avut tendința de a da o intepretare „filmului” trăit ca și când ar fi real, în unele nopți.  La începutul acestui an, o echipă de la site-ul web Mornings.co.uk a efectuat o analiză a datelor de căutare Google, pentru a vedea care sunt visele cele mai frecvent căutate în fiecare țară.

Analiza a dezvăluit câteva perspective interesante asupra viselor din întreaga lume și oferă un pic de liniște pentru oricine crede că este singura persoană care a visat că-i cad dinții ori a avut un coșmar legat de șerpi.

Echipa a analizat datele ale celor mai frecvente căutări de vise pe Google, defalcându-le în funcție de țară și oferind o imagine de ansamblu la nivel mondial. În ceea ce privește lumea, cel mai frecvent vis căutat a fost despre șerpi. Visele cu șerpi sunt căutate de 352.000 de ori pe lună în Brazilia, conform analizei, și de 214.000 de ori pe lună în Turcia. Zonele în care există șerpi veninoși au avut tendința de a avea șerpi în fruntea listei, poate deloc surprinzător.

Interesant este că șerpii erau, de asemenea, o caracteristică comună a viselor în țările în care nu trebuie să-și facă griji cu privire la amenințarea șerpilor veninoși. De altfel, visele cu șerpi se clasează pe locul 2 ca frecvență în 14 țări, inclusiv în multe state nordice, unde amenințarea reptilelor nu este atât de mare în viața reală.

Chiar și în România, conform statisticii realizate de autorii studiului, șerpii au fost prezența cea mai numeroasă – 2.300 – în căutările pe Google despre interpretarea viselor.

Ce visează oamenii, în general: raportul Google care îți arată că nu ești special
Pe harta globală a celor mai frecvente vise – după căutările efectuate pe Google – apare și România (în partea de jos a zonei colorate cu verde din Europa), unde principalul subiect al viselor sunt șerpii

Raportul Google care îți arată că nu ești special

Cu toate acestea, în rezultate similare cu cele observate în mare parte din America de Nord și Europa de Vest, visul pe care oamenii din Marea Britanie l-au căutat cel mai mult a fost „căderea dinților”. În acest context, se pare că și americanii visează la căderea dinților lor, cu 81.000 de căutări pe lună pe această temă. De asemenea, în SUA, pe listă au fost și vacanțele, dar și amenințări precum urșii și păianjenii.

În mod uluitor, există însemnări scrise despre vise cu căderea dinților ce datează încă din secolul 2 d.Hr. Oamenii au interpretat acest lucru, de-a lungul istoriei, drept o prevestire a morții unei rude, o interpretare ce a fost respinsă total de marele neuropsihiatru și întemeietor al psihanalizei, Sigmund Freud.

Chiar dacă majoritatea încercărilor de interpretare a semnificației acestui vis frizează pseudoștiința, o ipoteză lansată în anii 1960 oferă o explicație mai plauzibilă: este vorba de teama de îmbătrânire.

„Chestionarele de personalitate au indicat că cei care visează despre dinți erau semnificativ mai anxioși și deprimați. De asemenea, ei aveau o putere mai scăzută a ego-ului, erau mai puțin mulțumiți de viața lor, simțeau că au mai puțin control asupra vieții lor și se simțeau neputincioși mai des decât subiecții de control care visau la zbor, spre exemplu”, a scris echipa în studiul publicat în Psychological Reports.

Pe de altă parte, poate că cei care visează frecvent că le cad dinții, ar face mai bine să aibă grijă de ei mai ales în viața reală, astfel încât ceea ce visează să nu se împlinească într-o zi.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....