Ce vin se pune la friptura de miel? Secretul ca să iasă fragedă și aromată

Emanuela Pană 14.04.2023, 20:02
Ce vin se pune la friptura de miel? Secretul ca să iasă fragedă și aromată

Carnea de miel este nelipsită de pe masa de Paște, iar savoarea și calitățile nutritive reprezintă argumente solide în favoarea sa. Însă, pentru a te bucura de cele mai bune arome, carnea de miel are nevoie de vin, în funcție de cum alegi să o prepari. Află, în continuare, ce vin se pune la friptura de miel.  

Ce vin se pune la friptura de miel? Ghid pentru începători  

Mielul este bine-cunoscut ca fiind mâncarea principală a mesi de Paște, fiind, de asemenea, savurat pe tot parcursul anului ca un răsfăț special.  

Versatilitatea sa se pretează la o mare varietate de preparate: carne de miel la grătar, prăjită și servită cu ierburi și legume, fiartă într-o tocană consistentă, înfiptă pe țepușe de kebab sau tocată și modelată în chiftele sau burgeri. Nelipsită este și friptura de miel, un preparat cât se poate de gustos.  

Însă, când vine vorba despre acest preparat, multe persoane se întreabă: ce vin se pune la friptura de miel? Spre deosebire de alte tipuri de carne, atunci când asociezi vinul cu carnea de miel nu există o regulă universală de urmat. Există atât de multe moduri delicioase de a pregăti carnea de miel și la fel de multe vinuri adecvate.  

Mielul poate fi caracterizat prin faptul că se află la jumătatea distanței dintre carnea de vită și cea de vânat. Carnea are o textură fragedă și este plină de fier, vitamine și acizi grași Omega-3 sănătoși. Atunci când asociezi vinul cu carnea de miel, ia în considerare faptul că aceasta are o componentă bogată în grăsimi. 

Citește și: Rețeta de drob de miel de Paște a lui Chef Cătălin Scărlătescu. E moștenită de la bunica lui

Ce vin se pune la friptura de miel: alb sau roșu?  

Așa cum Crăciunul este asociat cu carnea de porc, de sărbătorile pascale românii aleg să pună pe masă carne de miel. Însă, pentru a obține un preparat gustos, fraged și aromat, trebuie să ții cont de anumite trucuri. Unul dintre ele constă în asocierea cărnii de miel cu diferite tipuri de vin.  

Vinurile roșii clasice se potrivesc perfect cu carnea de miel, însă și un vin alb cu o aciditate ridicată se va potrivi, de asemenea, cu carnea de miel. Sau, după cum ar spune-o unii, cel mai bun vin pentru carnea de miel rămâne cel pe care îl ai. Dacă se întâmplă ca acesta să fie roșu sau măcar rosé, deja joci pe teren sigur. 

Bucătarii asociază, de regulă, carnea de miel cu vinul roșu, deoarece s-a dovedit că multe vinuri albe nu sunt suficient de intense pentru a completa aroma bogată a mielului. Cu toate acestea, asocierea diferitelor tipuri de carne cu diferitele tipuri de vin este pentru plăcerea personală, așa că, dacă preferi vinul alb, servește-le împreună fără nicio reținere. 

De menționat însă că băutura nu trebuie să fie nici prea aromată, dar nici foarte seacă, pentru a nu „răpi“ din gustul și frăgezimea cărnii. Cât despre vechimea vinului, specialiștii recomandă sortimentele învechite în butoaie de stejar, cu gust și miros de fructe de pădure coapte.  

Iar dacă te întrebi care sunt cele mai „prietenoase“ soiuri de struguri cu mielul, iată aici câteva opțiuni: Merlot, Pinot Noir (baricat), Feteasca Neagra, Siraz, precum și cupaje ale acestora.  

Vezi și: Cât vor plăti românii pentru mielul de Paște în 2023? Prețurile au crescut semnificativ față de anul trecut

Vinul și diferite tipuri de preparate din miel  

În continuare, haideți să vedem care sunt cele mai bune vinuri pentru rețetele pe bază de carne de miel, în funcție de tipul cărnii și de metoda de preparare.

Ce vin se pune la friptura de miel?
Vinul si diferitele tipuri de preparare din miel

Pentru ca preparatul final să aibă arome desăvârșite, este nevoie să acorzi atenție modului şi momentului în care a fost tăiată carnea, dar şi felului în care alegi să o găteşti. Astfel, avem: 

Miel de lapte 

În România, acest preparat este consumat mai rar, cu atât mai puțin la masa de Paște. Mielul „de lapte“, de doar câteva săptămâni, este însă foarte apreciat în țările din sudul Europei (Italia, Spania sau Franța), dar și în Marea Britanie.  

Dacă vrei să gătești miel de lapte, trebuie să știi că, în ciuda aparenței și a frăgezimii sale, cele mai potrivite tipuri de vinuri sunt cele maturate, dense și puternice, ca de exemplu vinul roșu de Bordeaux (Franța), Rioja (Spania) sau Ceptura (România). 

Miel tânăr 

Carnea fragedă de miel tânăr cere un vin care să nu neutralizeze aromele delicate și textura sa fină. Prin urmare, nu se recomandă un vin roșu dur, corpolent. Mai potrivite sunt vinurile care provin din zone cu climat rece, cum ar fi un Pinot Noir din Burgundia, Germania, Chile, Australia, Noua Zeelandă, California sau Africa de Sud.

Dacă faci parte din categoria oamenilor cu gusturi extravagante, probabil știi deja că acest tip de carne poate fi servit cu o şampanie vintage rosé. 

Miel la cuptor  

Mielul la cuptor este, probabil, cel mai popular mod de a găti carnea pentru masa de Paște. Carnea preparată astfel este bogată în arome, însă nu atât de fragedă. Prin urmare, poate suporta un vin roșu sec. Cele mai potrivite vinuri pentru mielul la cuptor sunt vinurile Bordeaux. 

Friptură de miel  

O rețetă mai pe gustul românului – friptura de miel – de preferat cu sos, se asociază bine cu vinuri tinere și fructate. Acestea sunt recomandările specialiștilor: Cabernet, vinuri de Rioja sau Chianti.  

Carne de miel mai grasă  

Dacă optezi pentru carnea de miel mai grasă, trebuie să știi de pe acum că vei obține niște arome mai pronunțate, mai grele. Pe cale de consecință, varianta ideală de vin este cel sec, taninos și acid, care a fost maturat în butoaie de lemn de stejar, între 3 și 5 ani.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...