Ce urmează după valul Omicron. Anunțul așteptat de toți românii a fost făcut

Cătălina Burghelea 05.01.2022, 10:29
Ce urmează după valul Omicron. Anunțul așteptat de toți românii a fost făcut

Un expert român a făcut anunțul cel mare despre varianta Omicron. Potrivit acestuia, după uraganul abătut asupra Europei, inclusiv a României, provocat de tulpina sud-africană, va răsări soarele. Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, este de părere că va urma o perioadă mult mai relaxată.

Vești pozitive de la un mare specialist român

Expertul în sănătate Emilian Popovici nu știe dacă pandemia de coronavirus se va încheia în 2022, dar este convins că perspectivele sunt optimiste, pentru următoarele luni.

După valul Omicron urmează o perioadă mult mai relaxată

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie crede că, după valul masiv de infectări cu Omicron, varianta mult mai contagioasă, dar mai puțin periculoasă a Sars-Cov-2, vor veni zile mai bune. Epidemiologul nu poate spune când se va sfârși exact pandemia, dar este convins că urmează o perioadă de liniște interepidemică, chiar dacă virusul va continua să circule.

„Nu pot să spun asta (n.r. – dacă pandemia se află la final), dar pot să spun cu siguranță că după un val epidemic de o asemenea amploare, după ‘Uraganul Omicron’ asupra Europei, după o asemenea epidemie cu un nivel extraordinar de de infectări, urmează o perioadă de liniște interepidemică, chiar dacă virusul se menține circulant.

Sigur, asta în absența apariției unei variante noi. Eu gândesc că după un asemenea val epidemic va urma un val de liniște care poate fi prelungit, o perioadă de apropiere de viața normală”, a precizat medicul Emilian Popovici, marți seara, pentru B1 TV.

Avertisment OMS despre Omicron: „Va provoca un numar mare de spitalizari al pacientilor cu Covid-19”

Anunț de la OMS despre varianta sud-africană

Organizația Mondială a Sănătății a venit cu vești bune despre Omicron. Reprezentanții OMS au declarat, marți, că tot mai multe dovezi demonstrează despre varianta sud-africană că provoacă simptome mult mai ușoare, iar rata de spitalizare este în scădere.

„Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a afirmat Abdi Mahamud, manager pentru monitorizarea Covid din cadrul OMS.

Tulpina Omicron ar fi de patru ori mai ușor transmisibilă, dar mult mai blândă privind efectele negative, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Astfel, majoritatea cazurilor simptomatice prezintă efecte minore.

Cazuri de coronavirus în România

În România, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 3.900 de cazuri noi cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore. Până marți, 4 ianuarie, pe teritoriul țării noastre au fost înregistrate 1.816.956 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19). 11.745 sunt ale unor pacienți reinfectați, care au fost testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

58.866 de persoane diagnosticate cu Sars-Cov-2 și-au pierdut viața

În intervalul 03.01.2022 (10:00) – 04.01.2022 (10:00), INSP a raportat 52 de decese (22 bărbați și 30 femei), dintre care cinci anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus. Aceștia erau internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 52 de decese, trei au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, cinci la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 la categoria de vârstă 60-69 ani, 18 la categoria de vârstă 70-79 ani și 15 la categoria de vârstă peste 80 ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...