Ce trebuie să scoți din priză dacă pleci în concediu. Factura la curent va scădea văzând cu ochii

Andra Daoud 15.03.2022, 21:12
Ce trebuie să scoți din priză dacă pleci în concediu. Factura la curent va scădea văzând cu ochii

Creșterea prețului energiei electrice îi determină pe din ce în ce mai mulți oameni să găsească soluții pentru a face economie la factură. Dincolo de sfaturile clasice, cum ar fi să stingeți luminile în camerele în care nu stați, există și alte trucuri care vă pot ajuta să scădeți costul de pe factură. Multe aparate electrocasnice rămân băgate în priză chiar și atunci când plecați de acasă, consumând curent electric și încărcând factura.

Ce trebuie să scoți din priză dacă pleci în concediu

În timp ce unele aparate electrocasnice, cum ar fi frigiderul, trebuie să stea non-stop în priză, altele pot fi deconectate de la alimentarea cu energie electrică pentru a face economie la factură. Majoritatea aparatelor electrocasnice rămân în priză chiar și atunci când nu sunt folosite, consumând curent. Cei mai mari consumatori de energie sunt cei care au un mic ecran de afișaj sau un led care luminează chiar și atunci când sunt oprite.

Televizorul, sistemul audio, monitorul calculatorului, espressorul sau chiar mașina de spălat sunt exemple excelente în acest sens. Din acest motiv, atunci când nu le folosiți, ele nu ar trebui să rămână alimentate la sursa de curent. Atunci când plecați în concediu, scoateți din priză toate aparatele electrocasnice care nu trebuie să funcționeze non-stop. Cu excepția frigiderului și, în unele cazuri, a centralei, toate celelalte aparate din casă este recomandat să fie scoase din priză.

Atenție la încărcătoare, pentru că acestea rămân de obicei în priză și când nu sunt folosite. Încărcătoarele de la telefoanele mobile sau de la laptopuri consumă curent chiar dacă nu sunt conectate la dispozitivele mobile, așa că atunci când nu le folosiți, este de preferat să fie deconectate de la priză.

Ce trebuie să scoți din priză dacă pleci în concediu. Factura la curent va scădea văzând cu ochii
Încărcătoarele nu ar trebui să rămână în priză atunci când nu sunt folosite

Care sunt cei mai mari consumatori de curent din casă

Aparatele electrocasnice care consumă cel mai mult curent într-o casă sunt cele de dimensiuni mari: frigiderul, mașina de spălat și televizorul. Dat fiind că sunt folosite cel mai mult, este important de știut cum să limitați consumul lor de energie, pentru a micșora factura la curent.

Frigiderul este responsabil pentru aproximativ 30% din totalul de energie electrică pe care o consumați într-o lună. Pentru a limita acest consum este important să nu țineți ușa deschisă prea mult timp și să nu puneți la frigider alimente calde, pentru că, în acest fel, forțați motorul să le răcească și se consumă mai multă energie. Un frigider din clasa A+++ consumă cu până la 80% mai puțin față de un frigider din clasa D, de exemplu.

Mașina de spălat se clasează pe locul al doilea în topul celor mai mari consumatori de energie din casă. Pentru a reduce consumul, este ideal să spălați folosind programe scurte și temperaturi scăzute, deoarece cel mai mult curent se consumă în procesul de încălzire a apei.

Televizorul consumă și el 12% din totalul de curent dintr-o lună, cam cât un computer la capacitate maximă. Trebuie să aveți în vedere și faptul că un televizor cu tehnologie LED consumă cu 25% mai puțin decât ecranele LCD și cu 40% mai puțin decât ecranele tip plasmă.

 

Urmăriți Impact.ro și pe