Ce trebuie să faci dacă orhideea nu înflorește? Reguli de aur pentru flori superbe

Emanuela Pană 04.04.2023, 18:42
Ce trebuie să faci dacă orhideea nu înflorește? Reguli de aur pentru flori superbe

Orhideea este revelația ultimilor ani în materie de plante de interior, fiind extrem de apreciată datorită aspectului ei. Deși sunt fragile și delicate, orhideele pot să reziste mult timp, ceea ce le face unele dintre cele mai vândute flori de cameră. Însă, pentru a înflori și a se dezvolta frumos, ele au nevoie de o îngrijire aparte. Tu știi ce trebuie să faci dacă orhideea nu înflorește?  

Orhideea, una dintre cele mai populare flori de interior 

Datorită naturii lor de lungă durată, orhideele reprezintă un cadou foarte popular. Orhideea Phalaenopsis, cunoscută și sub denumirea de „orhidee fluture“ sau „orhidee molie“, este una dintre cele mai vândute plante de interior, iar unul dintre motive este înflorirea ei spectaculoasă.  

În plus, o floare de orhidee poate rezista între 3 și 6 luni fără probleme și fără a da semne de îmbătrânire. La toate acestea se adaugă și gama variată de culori și forme. Orhideele se găsesc pe aproape toate continentele, mai puțin în Antarctica.  

În România există 25 de genuri de orhidee, cu 54 de specii. Ele se găsesc prin păduri și pajiști de la șes sau de la munte. Ba chiar avem și două specii protejate de lege, și anume Sângele Voinicului (Nigritella rubra, nigra) și Papucul Doamnei (Cypripeidum calceolus). 

Sfaturi de îngrijire a plantei: temperatură, lumină, udare 

Habitatul ideal pentru planta de orhidee este un teritoriu cu climat tropical, ea dezvoltându-se în natură datorită diferențelor de temperatură dintre zi și noapte. În cazul în care condițiile de întreținere a plantei diferă mult de cele naturale, poți aștepta înflorirea o lungă perioadă.

Prin urmare, ar fi bine să plasezi orhideea într-un loc unde temperatura este mai rece noaptea decât ziua, iar un exemplu ar fi la fereastră. De asemenea, trebuie să ai grijă ca locul în care se află planta să fie aerisit mereu, deoarece orhideea iubește aerul.  

De asemenea, pentru a se putea dezvolta armonios, planta de orhidee are nevoie de lumină. Unele specii au nevoie de mai multă lumină, iar altele de mai puțină. De aceea, este recomandat să așezi orhideea la aproximativ 25-30 de centimetri de o fereastră.  

Pentru a opri soarele să o ardă, va fi nevoie și de o perdea sau de o jaluzea fină. Un alt aspect de care trebuie să ții cont este frecvența udării, iar acest lucru depinde de locul în care ai instalat-o. Așadar, cu cât este mai cald, cu atât planta va avea nevoie de mai multă apă.  

Un alt sfat ar fi ca apa pe care o folosești la udat să fie puțin mineralizată. Cea mai bună sursă de hidratare a plantei este apa de ploaie. De asemenea, reține că orhideea se udă doar dimineața, iar apa nu trebuie lăsată să stagneze la baza plantei (ud-o prin scufundare).   

Citește și: Ce fel de personalitate ai în funcție de florile tale preferate? Iubitorii de orhidee sunt adevărați artiști

Ce trebuie să faci dacă orhideea nu înflorește? 

Atunci când primește o îngrijire corespunzătoare, planta de orhidee înflorește an de an. Însă, dacă au trecut mai mult de șase luni de când orhideea ta a încetat să mai înflorească, trebuie să știi că există câteva motive-cheie pentru care nu ai mai văzut muguri.  

Ce trebuie sa faci daca orhideea nu infloreste
Secretul infloririi orhideei

Acestea sunt: lumina insuficientă, expunerea la lumina directă a soarelui, variațiile de temperatură ușoare, nu a fost schimbat ghiveciul, udarea excesivă a plantei, folosirea incorectă a îngrășământului, sau, pur și simplu, sezonul de înflorire nu a sosit încă.  

Prin urmare, dacă vrei ca orhideea ta să înflorească frumos când sosește sezonul, evită greșelile mai sus menționate. Așează planta într-un loc corespunzător, ai mare grijă să o uzi când și cât trebuie și folosește un pământ bun pentru ea (acesta trebuie să conțină potasiu, fosfor și magneziu). 

De asemenea, ai grijă să nu o poziționezi în lumina directă a soarelui, pentru că frunzele orhideei pot deveni galbene și se pot usca. După ce toate florile au căzut, lasă orhideea să se odihnească puțin (câteva zile), după care ocupă-te de tăierea tijelor.  

Numără două-trei noduri de la baza tijei și taie cu un cuțit deasupra unui nod. Vei observa că în două/trei săptămâni va crește o nouă tijă. Un ultim lucru pe care trebuie să îl știi este acela că, de obicei, a doua înflorire apare mai târziu.  

Vezi și: Ingredientul banal care face orhideele să înflorească rapid. E secretul grădinarilor profesioniști

Curiozități despre orhidee 

Iată câteva lucruri interesante pe care, probabil, nu le știai despre orhidee: 

  • Orhideele formează cea mai extinsă familie de plante din lume, având o gamă vastă de forme și dimensiuni; 
  • Semințele de orhidee au dimensiuni foarte reduse, similare cu cele ale particulelor de praf. Din acest motiv, pot trece ani până ce o orhidee să înflorească din seminte; 
  • O orhidee crescută de chinezul Shi Yuanfeng a intrat în Cartea Recordurilor cu 91 de flori; 
  •  Cea mai înaltă orhidee din lume (Sobralia Altissima) crește în pădurile din Peru și poate atinge incredibila înălțime de 13 metri; 
  • Singura orhidee care produce un fruct comestibil este Vanilla Planifolia. De la ea provine esența de vanilie; 
  • Există orhidee de toate culorile, mai puțin negru. Există până și orhidee albastre, ce-i drept, mai rare, care înfloresc și în culori duale.  
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...