Ce trebuie să faci dacă ai pierdut cardul de sănătate? Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține un duplicat

Emanuela Pană 11.09.2023, 18:59
Ce trebuie să faci dacă ai pierdut cardul de sănătate? Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține un duplicat

Cardul de sănătate este un document important prin care poți beneficia de analize medicale gratuite și consultații la medicul de specialitate. În ultimii ani, acesta a devenit esențial pentru fiecare cetățean. Cardul de sănătate dovedește practic că un om este asigurat. Însă, ce trebuie să faci dacă ai pierdut cardul de sănătate?  

Informații generale despre cardul de sănătate 

Cardul de sănătate este un document esențial pentru fiecare dintre noi. Acest act dovedește că suntem asigurați și, astfel, putem primi servicii medicale gratuite. Potrivit CNAS, scopul cardului de sănătate este acela de transparentizare și eficientizare a fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate.  

Cardul de sănătate a fost introdus în sistem în urmă cu câțiva ani, mai exact pe data de 1 mai 2015, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Cei ce vor să beneficieze de servicii medicale decontate de sistemul de asigurări sociale de sănătate trebuie să prezinte acest card atunci când merg la medic.  

Documentul este emis pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, printr-o comandă centralizată la nivel național. Cardul național de sănătate poate fi deopotrivă emis pentru persoanele care dobândesc calitatea de asigurat. Copiii și adolescenții cu vârsta mai mică de 18 ani beneficiază, în acord cu prevederile legale, de asistență medicală în mod gratuit.  

Citește și: Schimbare majoră privind cardurile de sănătate. Anunțul făcut de ministrul Alexandru Rafila

Ce trebuie să faci dacă ai pierdut cardul de sănătate? 

Este foarte important să fim conștienți de faptul că acest card expiră, la fel cum se întâmplă și cu un card bancar, de pildă. Data expirării este inscripționată pe fața cardului. Atunci când a fost introdus, cardul de sănătate avea o valabilitate de cinci ani de la data emiterii. 

Ce trebuie sa faci daca ai pierdut cardul de sanatate?
Procedura de obtinere a cardului duplicat

În pandemie, valabilitatea lui a fost prelungită cu încă 7 ani. Astfel, un număr impresionant de peste 14 milioane de români care ar fi rămas fără carduri de sănătate valabile până în 2021 le pot folosi încă 7 ani. Atunci când acesta expiră, cetățenii trebuie să meargă la medicul de familie cu cardul, pentru a li se prelungi perioada de valabilitate. 

Însă, ce trebuie să faci dacă ai pierdut cardul de sănătate? În cazul în care documentul a fost furat, pierdut ori persoana respectivă și-a schimbat numele, duplicarea acestuia este absolut necesară pentru a putea fi asigurat din nou. Din fericire, procedura de obținere a duplicatului este una simplă.  

Potrivit CNAS, cardul de sănătate duplicat se eliberează în baza următoarelor documente: 

  • Cerere tip, care poate fi descărcată de la finalul articolului; 
  • Copie a actului de identitate; 
  • Dovada plății contravalorii cardului duplicat (15,26 lei), care poate fi achitată la casieria CASMB din Sediul Băneasa, Şos. Bucureşti – Ploieşti nr.7,sector 1, Bucureşti 
  • Declarație împuternicire în cazul în care posesorul este în imposibilitate de a se deplasa.  

Descarcă: cerere-de-eliberare-a-cardului-duplicat 

Actele necesare pentru eliberarea cardului duplicat pot fi transmise către casa de asigurări de sănătate și prin poștă electronică.  

Ce informații conține cardul de sănătate?  

Cardul de sănătate primit de asigurat conține datele de identitate ale acestuia. Memoria electronică este imprimată cu următoarele informații: 

  • Numele și prenumele persoanei asigurate; 
  • Data nașterii persoanei asigurate; 
  • Termenul de valabilitate al cardului; 
  • Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate;  
  • Numărul de identificare al cardului național de asigurări sociale de sănătate; 
  • Date medicale legate de persoana asigurată, care pot fi trecute la cerere, de către medicul de familie.  

Vezi și: Ce se întâmplă după ce ţi-a expirat cardul de sănătate? Legea pe care trebuie să o știe toți asigurații

Cum se activează cardul de sănătate? 

Activarea cardului național de sănătate se poate face la orice cabinet medical, dar și la spital sau la un laborator medical. Cu alte cuvinte, nu este musai să mergi la medicul de familie pentru a-ți activa cardul de sănătate. 

Pentru activare, vei alege un cod pin de patru cifre, cod care nu trebuie divulgat, la fel ca la un card bancar. La emitere, cardul de sănătate are un cod inițial, însă acesta este înlocuit în momentul activării cu cel ales de posesorul cardului. Noul cod va fi folosit către persoana asigurată.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...