Ce trebuie să faci ca sarmalele să nu se sfărâme. E atât de simplu, dar multă lume procedează greşit

Andra Daoud 23.12.2021, 10:05
Ce trebuie să faci ca sarmalele să nu se sfărâme. E atât de simplu, dar multă lume procedează greşit

Sarmalele sunt nelipsite de pe masa de Crăciun a românilor. Hrănitoare, gustoase și aromate, sărmăluțele sunt primele pe lista de pregătiri a gospodinelor în perioada Sărbătorilor de iarnă. Fiecare bucătăreasă are o rețetă tradițională, moștenită din familie, pe care o prepară în fiecare an, iar trucurile pentru a obține sarmalele perfecte nu sunt puține. De de trebuie să țineți cont atunci când le preparați.

Ce trebuie să faci ca sarmalele să nu se sfărâme

Sarmalele au câteva ingrediente de bază: carne tocată cu un procent potrivit de grăsime (de obicei carne de porc), orez, ceapă, mirodenii, toate amestecate bine și învelite în frunze de varză murată. Secretul sarmalelor delicioase este să aibă o compoziție bine legată, care să nu se sfărâme în momentul în care sunt puse pe farfurie pentru a fi savurate.

Un lucru pe care orice gospodină ar trebui să îl știe este că orezul pentru sarmale nu se alege la întâmplare. Atunci când le preparați, folosiți un orez cu bob rotund, pentru că acesta se umflă în timpul fierberii și compoziția va fi legată. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că acest tip de orez este mai bogat în amidon care, în timpul fierberii, devine lipicios și leagă compoziția.

Pe piață găsiți chiar și brand-uri de orez pe care scrie că este special pentru sarmale sau pilaf. Puteți alege un astfel de orez, pentru a merge la sigur. De asemenea, în compoziția sarmalelor se pune apă, pentru că orezul are nevoie de hidratare pentru a fierbe și a se umfla. Dacă aveți o carne tocată mai grasă, adăugați 100 ml de apă, iar dacă este vorba despre o carne mai slabă, adăugați 150 ml de apă.

Ce trebuie să faci ca sarmalele să nu se sfărâme. E atât de simplu, dar multă lume procedează greşit
Ce trebuie să faci ca sarmalele să nu se sfărâme. E atât de simplu, dar multă lume procedează greşit

Cum se fierb corect sarmalele

Atunci când le preparați, nu doar compoziția este importantă, ci și varza pe care o folosiți. Foile de varză alese pentru sarmale trebuie să fie fragede, să le fie îndepărtat cotorul și să se poată rula ușor. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, spălați-o bine și lăsați-o în apă călduță o jumătate de oră, pentru ca sarmalele să nu fie prea acre sau prea sărate.

Atunci când le așezați în vas, puteți folosi afumătură, pe care o puneți printre ele, pentru un plus de aromă. Bulionul, foile de dafin și varza tocată nu ar trebui să lipsească din vasul în care fierbeți sarmalele.

Bucătarii consacrați și gospodinele cu experiență spun că secretul sarmalelor perfecte este să fiarbă în oală de lut, la foc mic, timp de câteva ore. Dacă nu aveți vas de lut, fierbeți-le pe aragaz timp de 2-3 ore, după care le puteți pune la cuptor pentru încă o oră. Sarmalele trebuie fierte cu o farfurie deasupra, iar din când în când trebuie învârtită oala, pentru ca acestea să nu se lipească și să nu se afume.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe