Maioneza este nelipsită din preparate precum salata de boeuf sau ouăle umplute, dar de multe ori le dă bătăi de cap gospodinelor. Oricui a preparat maioneză în casă i s-a întâmplat ca aceasta să se taie și să nu mai fie bună de nimic. Chiar dacă pare un preparat banal, care se face doar din două ingrediente de bază (gălbenuș de ou și ulei), dacă nu îi acordați atenția cuvenită, maioneza se poate tăia într-o clipă. Există însă câteva trucuri care o salvează și pe care orice gospodină trebuie să le știe.
Atunci când ne gândim la maioneză, ne vin în minte câteva preparate clasice din care aceasta este nelipsită. Sosul bogat și cremos care leagă salata de boeuf, printre altele, este un preparat care necesită multă grijă și pricepere. Sigur că puteți folosi oricând maioneza gata preparată, la borcan, dar nu are același gust precum cea pregătită în casă, iar rezultatul final nu va fi același. Atunci când pregătește maioneză, fiecare gospodină stă cu emoții pentru că se întâmplă frecvent ca aceasta să se taie și să fie nevoie să o ia de la capăt.
Vestea bună este că avem în bucătărie câteva trucuri la îndemână care ne ajută să salvăm maioneza care s-a tăiat și să nu o aruncăm. În primul rând, trebuie să știți că motivul pentru care se taie cel mai frecvent maioneza este o cantitate prea mare de ulei. Atunci când o preparați, țineți cont de faptul că pentru fiecare gălbenuș de ou trebuie să folosiți o cantitate de aproximativ 125 ml de ulei. De asemenea, ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, nu direct din frigider.
Dacă ați respectat regulile anterioare și maioneza tot s-a tăiat, nu vă grăbiți să o aruncați! Încă o mai puteți salva, iar cele două ingrediente care pot face minuni în acest sens sunt la îndemână, în orice bucătărie. Primul dintre acestea este gălbenușul de ou. Puneți un gălbenuș într-un vas separat și începeți să adăugați câte o lingură de maioneză peste el, amestecând constant.
Al doilea ingredient care poate salva o maioneză tăiată este muștarul. Adăugați o linguriță de muștar și continuați să amestecați, chiar dacă maioneza s-a tăiat. Nu doar că o poate lega la loc, dar muștarul o face să nu mai fie atât de grețoasă. Și lămâia este un aliat de nădejde și nu ar trebui să lipsească din maioneză, din același motiv: o face să nu mai fie atât de „grea” atunci când o consumăm.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Dacă cele două trucuri nu au funcționat, țineți întotdeauna la îndemână un vas cu apă rece ca gheața. Atunci când maioneza dă semne că se taie, stropiți cu apă rece și continuați să amestecați. Veți vedea că aceasta își revine imediat și este numai bună de folosit.