Ce trebuie să aibă fiecare român în casă, în caz de urgență. Produsele se găsesc în toate farmaciile

Gabriela del Pupo 30.12.2021, 13:47
Ce trebuie să aibă fiecare român în casă, în caz de urgență. Produsele se găsesc în toate farmaciile

Ministrul Sănătății face recomandări pentru măsuri pe care fiecare român le poate lua pentru a evita să ajungă în stare gravă la spital. De la începutul pandemiei majoritate managerilor de spitale suport Covid au atras atenția asupra cazurilor grave de persoane infectate care din păcate s-au prezentat prea târziu la spital și pentru care nu s-a mai putut face nimic. O metodă simplă prin care orice persoană poate să evite această situație este utilizarea unor dispozitive care se găsesc în toate farmaciile și care nu sunt nici costisitoare.

„Este foarte simplu, un pulsoximetru şi un termometru”

Rafila spune că monitorizarea bolii se poate face și la domiciliu și nu este foarte greu de realizat. Dacă până acum tratamentul persoanelor simtomatice se făcea doar în spital în plin val V, odată cu introducerea pastilelor anti-Covid, cei care se infectează vor avea și responsabilitatea de a verifica dacă starea de sănătate și evoluția bolii nu necesită intervenție imediată.

Important este ca fiecare cetăţean să aibă o mică trusă la domiciliu care să facă posibilă monitorizarea bolii. Este foarte simplu, un pulsoximetru şi un termometru, care sunt utile să le avem la domiciliu”, a spus Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Alexandru Rafila a mai spus că aceste măsuri și tratamente nu constituie un substitu pentru vaccinare.

„Continui să susţin şi eu şi toţi colegii mei, profesionişti din sistemul de sistemul de sănătate publică – vaccinarea previne formele severe şi decesele. Avem dovada că numărul deceselor este de zece ori mai mic în cazul persoanelor vaccinate, faţă de persoanele nevaccinate, transmiterea este mai mică, chiar dacă este posibilă”, a spus Rafila, la Ministerul Sănătăţii.

Acesta a precizat că nu recomandă auto-medicamentația în suportul achiziționării de dispozitive care pot să tragă un semnal de alarmă asupra stării de sănătate. De altfel în plină pandemie au fost înregistrate mai multe cazuri de persoane care s-au auto-medicamentat, în special cu paracetamol, și au dezvoltat complicații din cauza reacțiilor adverse sau chiar au decedat.

„Nu tratamentului cu antibiotice, nu tratamentului cu antivirale, care pot fi toxice, ci doar la recomandarea medicului. (…) Antiviralele pot fi administrate pentru o perioadă limitată numai persoanelor eligibile„, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Angajatorii, responsabili de triajul angajaților

Dacă în ceea ce privește transportul în comun, spațiile publice aglomerate și evenimentele cu multe persoane, Ministerul Afacerilor Interne poate monitoriza respectarea regulilor sanitare, la locul de muncă sarcina de a se asigura că pericolul infectării este redus, revine angajatorului

„În ceea ce ce priveşte angajatorii, triajul zilnic al angajaţilor: orice persoană care prezintă simptomatologie poate fi îndrumată către un serviciu medical, unde poate fi testată.

E foarte importantă monitorizarea permanentă a stării de sănătate a angajaţilor, organizarea programului de lucru decalat pentru a evita aglomerarea spaţiilor comune şi a mijloacelor de transport, implicit, încurajarea muncii la domiciliu sau telemuncii în această perioadă, existenţa materialelor dezinfectante şi a măştilor în spaţiile unde oamenii îşi desfăşoară activitatea, încurajarea vaccinării, evident, pentru că angajatorii sunt, alături de medici, cei mai credibili vectori în ceea ce priveşte respectarea unor măsuri sau vaccinarea.

Aşa spun studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este foarte important pentru următoarele două luni de revizuire a acestor planuri de continuare a activităţii în cazul apariţiei sau posibilităţii apariţiei unui absenteism masiv”, a încheiat Alexandru Rafila.

Valul V al pandemiei în care populația va fi expusă atât la varianta Omicron cât și la tulpina Delta este preconizat să înceapă în România în luna ianuarie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...