Certificatul verde COVID-19, obligatoriu. Testarea rapidă va fi gratuită doar două luni de la intrarea legii în vigoare

Iancu Andreea, Diana Dumitrache 11.11.2021, 15:28
Certificatul verde COVID-19, obligatoriu. Testarea rapidă va fi gratuită doar două luni de la intrarea legii în vigoare

Autoritățile au decis ca certificatul verde Covid-19 să devină obligatoriu, ca urmare a unui acord la care au ajuns partidele parlamentare în privința introducerii obligativității acestui document. Legea, care este susținută de către PNL, PSD și USR, a stabilit și ce urmează să se întâmple cu privire la testarea rapidă gratuită. Au fost stabilite reguli clare.

Parlamentarii au stabilit ca certificatul verde Covid-19 să devină obligatoriu. Cum argumentează această decizie

Un acord stabilit între partidele parlamentare PNL, PSD și USR a stabilit ca certificatul verde Covid-19 să devină obligatoriu, prin lege. Dincolo de obligativitatea prezentării unui certificat verde digital, parlamentarii social-democrați au propus și ca la 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, românii să se poată testa cu teste rapide gratuite.

Totuși, după expirarea celor 60 de zile, persoanele nevaccinate vor putea obține certificatul verde Covid-19 însă testarea se va face cu plată, potrivit România TV. Ministrul interimar al Sănătății, a oferit mai multe informații cu privire la legea care stabilește prezentarea unui certificat verde Covid-19 la locul de muncă, menționând că actul normativ ar trebui adoptat cât mai curând în Parlament. De asemenea, ministrul a remarcat că, în urma respingerii legii de către Senat, numărul de imunizări a scăzut semnificativ. Proiectul se află însă la vot în Camera Deputaților, care este for decizional.

Va trebui ca partidele, cele patru pe care eu le consider responsabile – PNL, PSD, UDMR și USR, să găsească o formulă prin care să nu se afecteze esența acestei proceduri de certificat verde și car să asigure o majoritate, a declarat Cseke Attila, la Digi24.

Certificatul verde Covid-19 devine obligatoriu
Certificatul verde Covid-19 ar urma să devină obligatoriu la locul de muncă

Obligativitatea certificatul verde la locul de muncă a intrat în dezbatere

Proiectul de lege care propune ca certificatul verde Covid-19 să fie obligatoriu la locul de muncă a fost semnat de către Florin Cîţu, Kelemen Hunor, Cseke Attila şi Lucian Bode. Acesta a fost însă respins la vot în Senat, dar a intrat în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaților. Cel mai probabil, săptămâna viitoare va intra la votul în plen.

După ce au respins inițial propunerea legislativă, menționând că vor depune mai multe amendamente, reprezentanții PSD au afirmat că certificatul verde trebuie impus. Pe de altă parte, USR a propus ca certificatul să se aplice atât angajaților de la stat, cât și celor care lucrează la privat. Și acest partid a anunțat că va depune unele amendamente la legea care se află în Camera Deputaților. Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății și reprezentant al USR, a menționat că au fost stabilit unele măsuri compensatorii pentru a acorda timp angajaților să se vaccineze.

Urmăriți Impact.ro și pe