Ce spune un oficial BNR despre cele mai grave crize cu care se confruntă România și Europa. „Nici nu mai ştim să le numărăm”

Beatrice Dumitru 07.10.2022, 20:39
Ce spune un oficial BNR despre cele mai grave crize cu care se confruntă România și Europa. „Nici nu mai ştim să le numărăm”

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, a participat la cea de-a XV-a ediţie a conferinţei internaţionale „Perspectives in Banking and Financial Law”. Acesta a vorbit despre cele mai grave crize cu care se confruntă România, dar și Europa, pe fondul războiului lansat de Rusia în Ucraina.

Adrian Vasilescu, despre cele mai grave crize

Liderii Uniunii Europene încearcă să plafoneze prețul gazelor naturale, pe măsură ce se apropie iarna, iar războiul Rusiei din Ucraina alimentează această criză majoră, ducând la creșterea prețurilor pentru consumatori și întreprinderi.

În acest context, Adrian Vasilescu a atras atenția cu privire la faptul că s-au adunat multe crize laolaltă atât în România, cât și în Europa, iar cele mai grave şi cele mai importante sunt criza energetică şi dezordinea preţurilor, notează Agerpres.

Ce spune un oficial BNR despre cele mai grave crize cu care se confruntă România și Europa. „Nici nu mai ştim să le numărăm”
Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României.

Astăzi sunt vremuri speciale sub foarte multe aspecte. Niciodată nu s-au mai adunat atâtea crize laolaltă câte sunt acum. Că nici nu mai ştim să le numărăm. Dar oricum, cele mai grave şi cele mai importante sunt criza energetică şi dezordinea preţurilor, care sunt legate. Iar o bancă centrală, cum este şi Banca Naţională a României, se plasează în acest triunghi alegându-şi foarte bine şi după lege atribuţiile„, a spus Adrian Vasilescu.

„BNR nu are șefi”

El a menţionat că a luat ca bază atunci când şi-a pregătit comunicarea pentru conferință un triunghi format din următoarele elemente: legi înţelepte, instituţii puternice şi echipe performante în aceste instituţii.

Adrian Vasilescu a mai precizat că Banca Naţională a României, precum orice bancă centrală din lume, „nu are şefi” şi că singurul şef al unei bănci centrale la această oră în lume este legea.

Consiliul de conducere al Băncii Naţionale a României nu face nimic de capul lui. Face absolut totul după lege. Iar legea este o instituţie foarte interesantă în România pentru că are o istorie interesantă. Chiar o istorie tumultoasă”, a adăugat oficialul BNR.

Plafonarea prețului gazelor este una dintre măsurile pe care blocul comunitar a luat-o în calcul pentru a limita o criză energetică în Europa de care unii se tem că ar putea duce la întreruperi de curent, închideri de fabrici și o recesiune profundă în timpul iernii în economiile deja slăbite de pandemia de coronavirus

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...