Consilierul-robot Ion, al premierului Nicolae Ciucă, a devenit în nici două săptămâni, de la prezentarea sa publică, unul dintre cele mai populare personaje ale momentului. Iată însă ce spune Toni Grecu, fondatorul grupului de umor Divertis, despre această invenție, în exclusivitate pentru Impact.ro.
Toni Grecu afirmă, exclusiv pentru Impact.ro: „Consilierul Ion are un rost numai în măsura în care are pe cine consilia. Nu sunt însă sigur că am un răspuns la așa ceva! Altfel, Ion rămâne doar o bucată de tablă cu niște sârme în el care a reușit să ne mai înveselească frunțile în ultima perioadă de timp”.
Actorul mai e de părere că principala problemă în acest moment nu este însă legată de inteligența artificială: „Nu cred că avem o problemă cu inteligența artificială, la acest moment. Mai degrabă cu inteligența naturală. Aici e încă mult de lucru.
Și în educație, și în administrație, și în multe alte domenii în care lăsăm mai degrabă impresia că nu știm pe ce lume trăim! Mi-ar plăcea să prind ziua în care băieții deștepți din IT vor reuși să construiască și să ne prezinte un prim-ministru robot. Consiliat de către un om! Altfel, vom continua să facem ce știm noi cel mai bine. Să râdem de tot ce se întâmplă în jurul nostru!”.
Toni Grecu propune însă și o variantă cu totul originală: „Am putea da marea lovitură și prezenta la export primul robot care a învățat să fure fără a fi prins! Sunt convins că așa ceva ar avea mare căutare.
Un expert dotat cu inteligență artificială care să dea lovitură după lovitură. Am dovedit în anii din urmă că suntem experți în așa ceva. De ce n-am încerca să transferăm experiența dobândită în viața de zi cu zi asupra roboților?!”, se amuză fostul lider al celor de la „Divertis”.
Robotul Ion a fost prezentat presei centrale, la 1 martie 2023, din postura de cel dintâi consilier onorific al șefului Executivului. A primit, în prima săptămână, peste o jumătate de milion de mesaje și tag-uri pe rețelele sociale, românii dând dovadă de un val de simpatie la adresa noului colaborator al guvernului.
Mesajul celui care l-a conceput pe Ion, Nicu Sebe, a fost că se dorește o îmbunătățire a sistemelor de educație și de sănătate, existând chiar și un dialog între premier și robot, pe aceste subiecte. Numai că inteligența artificială a dat dovadă că poate fi ușor depășită de cea naturală.
Robotul s-a aflat recent în compania elevilor de la Colegiul Național „Aurel Vlaicu”, din Capitală, iar întrebările acestora l-au pus într-o serioasă dificultate.
Tinerii care au mers la întâlnire curioși să afle care sunt principalele probleme cu care se confruntă țara au plecat dezamăgiți, robotul părând că răspunde doar la întrebări ce conțin cuvinte cheie precum „eu cred” sau „ar trebui”. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a sărit în ajutorul lui Ion, declarând că robotul este asemenea „unui algoritm care trebuie să acumuleze date”.