SPECIAL

Povestea tragică a aviatorului Gheorghe Negel, cel mai bun prieten al lui Aurel Vlaicu. Au împărtășit același destin și au fost înmormântați unul lângă celălalt

Daniela Alexandru 28.11.2021, 12:31
Povestea tragică a aviatorului Gheorghe Negel, cel mai bun prieten al lui Aurel Vlaicu. Au împărtășit același destin și au fost înmormântați unul lângă celălalt

Aurel Vlaicu, pionier al aviației române și mondiale, inginer și inventator, a trăit o frumoasă prietenie cu Gherghe Negel, o personalitate mai puțin cunoscută, dar la fel de pasionată de aviație. Numele aviatorului Gheorghe Negel este strâns legat de Târgoviște nu prin nașterea aviatorului în fosta capitală a Țării Românești, cât prin faptul că a urmat Școala de ofițeri de cavalerie din Târgoviște, unde a primit gradul de sublocotenent. Cel mai bun prieten al lui Aurel Vlaicu a avut același destin cu cel al celebrului inventator, ambii sfârșind înmormântați împreună în același loc. Într-unul din cartierele orașului Târgoviște o stradă a primit numele aviatorului Gheorghe Negel și acestuia i s-a dedicat un monument.

Cine a fost aviatorul Gheorghe Negel, cel mai bun prieten al lui Aurel Vlaicu

Născut în București, în 1888, Gheorghe Negel urmează cursurile Școlii de Cavalerie din Târgoviște, apoi în 1911 este ridicat la gradul de sublocotenent și mutat la Regimentul 4 Cavalerie. Apoi, în 1913, intră la Școala de Pilotaj de la Cotroceni, unde afla și hangarul cu aeroplanul lui Aurel Vlaicu, cu care va lega o frumoasă prietenie. Scriitorul Victor Ion Popa îi face tânărului sublocotenent un portret grăitor în lucrarea Maistorașul Aurel, ucenicul lui Dumnezeu.

Îl chema Negel, un zvânturat de băețan șui chipeș sub tunica lui de cavalerist, tânărul sublocotenent nu avea nimic în el din mica înfumurare nevinovată cu care îndeobște, își răsplănădește nou venitul. Sublocotenentul Gheorghe Negel era tot liceanul deșucheat dintr-a șasea, tot zvârluga care juca oina cu haimanalele Iașiului, tot flăcăiandrul care știa să cumpănească bine câtă necuvință anume se cade să stropească peste eleganță și curtenie, că s-o facă mai elegantă și mai curtenitoare. Avea cum se zice, boieria în sânge, dar o boierie luminoasă de om și de tânăr, eroismul și cumințenia, deșteptăciunea de diavol și neprihănirea de copil, scria Victor Ion Popa.

Povestea aviatorului Gheorghe Negel, cel mai bun prieten al lui Aurel Vlaicu
Școala de cavalerie din Târgoviște

Negel și Vlaicu: Prieteni și dincolo de moarte

Prietenia lui Negel cu Aurel Vlaicu a fost decisivă în formarea celui dintâi. Dar și în sfârșitul vieții sale. Pe 13 septembrie în anul 1913, Aurel Vlaicu se prăbușește cu aeroplanul său și moare. În aceeași lună, Negel obține brevetul de pilot, pe 25 septembrie și, culmea, câteva zile mai târziu, împărtășește același sfârșit ca și Vlaicu. Dornic să le arate colegilor de la Târgoviște o demonstrație aviatică, Negel se va prăbuși pe hipodromul Școlii de Cavalerie. Cei doi sunt înmormântați unul lângă celălalt la cimitirul Bellu din București, iar Gheorghe Negel va fi ridicat post-mortem la gradul de locotenent.

Urmăriți Impact.ro și pe