Ce spune primarul din Roşia Montană după ce situl a fost inclus în patrimoniul UNESCO. “Decizia este defavorabilă pentru ţară”

Nicu Stan, Ana Ionescu 27.07.2021, 16:01
Ce spune primarul din Roşia Montană după ce situl a fost inclus în patrimoniul UNESCO. “Decizia este defavorabilă pentru ţară”

Ce spune primarul din Roşia Montană după ce situl a fost inclus în patrimoniul UNESCO. “Decizia este defavorabilă pentru ţară”. Decizia UNESCO de a trece Roșia Montană în patrimoniul mondial nu aduce beneficii pentru locuitori, nici pentru țară, susține primarul din Roșia Montană.

Primarul din Roșia Montană, nemulțumit după ce situl a fost inclus în partimoniul UNESCO. ”E o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară”

Ce spune primarul din Roşia Montană după ce situl a fost inclus în patrimoniul internațional UNESCO.

Eugen Furdui, primarul Roșiei Montane, susține că decizia UNESCO de a include Roșia Montană în patrimoniul mondial nu aduce beneficii nici pentru locuitori, nici pentru țară.

Eugen Furdui, primarul Rosiei Montane
Eugen Furdui, primarul Rosiei Montane

Peisajul cultural minier Roșia Montană, înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Declarația vine în contextul în care peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată astăzi, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial.

”Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil”, a spus Eugen Furdui.

Roșia Montană, afectată de inundații

Asta în condițiile în care localitatea a fost afectată de inundații și multe case sunt afectate, a mai adăugat primarul.

”Așa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roșia Montană”, a adăugat Eugen Furdui.

De ce vor fi defavorizați locuitorii

Eugen Furdui spune că decizia este în defavoarea locuitorilor pentru că restaurarea și modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO ”necesită avize speciale și birocrație”.

”Oamenii de aici nu sunt bogați, oamenii din mediul rural au fost obișnuiți să-și repare imobilul cum au putut”, a adăugat primarul Roșiei Montane.

Care este beneficiul

”Alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roșia Montană, nu le vedem în momentul de față”, a mai spus Eugen Furdui.

De asemenea, el a spus că va solicita fonduri de la autorități în acest sens și mai spune că mare parte din comunitate nu-și dorea introducerea în patrimoniul UNESCO, așa cum a fost făcut proiectul, și că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.

Klaus Iohannis salută decizia UNESCO

Pe de altă parte, președintele României, Klaus Iohannis, salută decizia prin care situl Roșia Montană a fost acceptat pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

”Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”, a scris Klaus Iohannis pe rețeaua de socializare.

Urmăriți Impact.ro și pe