Este oficial. Ajutoarele sociale vor crește anual. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Cristian Cojocaru, Anca Manolica 25.07.2021, 20:46
Este oficial. Ajutoarele sociale vor crește anual. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Legea potrivit căreia ajutoarele sociale vor fi majorate a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis. Astfel, mulți români vor beneficia de aceste creșteri ale veniturilor.

Ajutoarele sociale vor fi majorate

Proiectul legislativ potrivit căruia valoarea indicatorului social de referință urmează a fi actualizat anual la data de 1 martie, cu rata de medie a inflației înregistrate în anul anterior, a fost promulgat de către Klaus Iohannis. Această propunere vine în completarea legii 76/2002 care face referire la sistemul asigurărilor pentru șomaj și pentru stimularea ocupării forței de muncă, după cum a informat publicația Adevărul.

Indemnizația de ș0maj precum și ajutoarele pentru încălzire sunt calculate în funcție de indicatorul social de referință. În prezent, valoarea indicatorului de referință a fost stabilită la 500 de lei. Din nefericire pentru mulți români, aceasta nu a mai fost actualizată încă din anul 2008, după cum a fost menționat în noul act normativ unde au fost prezentate mai multe motive.

În momentul înc are propunerea legislativă va intra în vigoare, actualizarea indicatorului social de referință urmează a fi făcută începând cu data de 1 martie 2022.  ISR este definit în legislația în vigoare ca fiind unitatea exprimată în lei unde se raportează acele prestații bănești suportate de din bugetul de stat pentru șomaj în vederea încadrării anumitor persoane în câmpul muncii. De la această face excepție indemnizația de șomaj.

ajutoarele sociale
Ajutoarele sociale vor creste din oficiu in fiecare an, in data de 1 martie

Decizia de promulgare urmează a fi publicată în Monitorul Oficial

Pentru ca această decizie să înceapă producerea efectelor legislative, ea trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial. Președintele Klaus Iohannis trimisese deja spre reexaminare o astfel de propunere. În data de 24 decembrie 2020, șeful statului a trimis pentru a fi reexaminată propunerea de creștere a ISR de la 500 de lei la 1.200 de lei.

Camera Deputaților adoptase acest proiect în luna octombrie a anului trecut. Proiectul fusese inițiat de către PSD, ALDE și Pro România. Această creștere a indemnizației urma să aibă loc într-un modalitate pe etape. La acea vreme, parlamentarii au stabilit ca ”valoarea indicatorului social de referință să crească anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei.

Astfel, creșterea urma să parcurgă următorii pași:

  • la data de 1 ianuarie 2021, suma să fie majorată până la 780 lei;
  • la data de 1 ianuarie 2022, suma să fie majorată până la 990 lei;
  • la data de 1 ianuarie 2023, suma să fie majorată până la 1.200 lei.

Ajutorul social se acordă persoanelor singure sau familiilor cu reședința legală în România dacă venitul net lunar al persoanei singure sau al familiei este mai mic decât venitul minim garantat. Totodată vor beneficia de ajutor social și persoanele fără domiciliu sau reședință și fără locuință, aflate în situație de nevoie, pe baza declarației pe propria răspundere că nu au mai solicitat ajutorul social de la alte primării.

Urmăriți Impact.ro și pe