Ce spune ministrul Finanțelor despre creșterea alocațiilor. Mesaj îngrijorător pentru români

Redacția IMPACT 08.06.2020, 10:28

Problema dublării alocațiilor a fost una intens discutată zilele trecute în Plenul Parlamentului. După ce Guvernul a amânat pentru data de 1 august legea privind dublarea alocațiilor, Parlamentul a adoptat legea de respingere a Ordonanței de Urgență care amâna dublarea acestora. Ce spune ministrul Finanțelor Publice?

Florin Cîțu: „Este o criză globală, nu ai cum să discuţi despre aşa ceva”

Florin Cîțu a discutat despre chestiunea dublării alocațiilor pentru copii, în acest an. Ministrul Finanțelor Publice spune că în continuare nu există surse de finanțare de la bugetul de stat pentru a demara acest lucru și că legea adoptată în Parlament este una neconstituțională.  Mai mult, Executivul ia în calcul să atace la Curtea Constituțională legea care prevede dublarea alocațiilor copiilor.

Guvernul vrea să atace la CCR legea care a trecut în Parlament privind dublarea alocațiilor. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Guvernul vrea să atace la CCR legea care a trecut în Parlament privind dublarea alocațiilor. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Costurile sunt de circa 6 miliarde, economia este în criză, este o criză globală, nu ai cum să discuţi despre aşa ceva (…) Vedem dacă putem să amânăm pentru viitor”, a explicat Florin Cîțu, într-o intervenție la Digi 24.

De asemenea, liderul deputaților PNL, Florin Roman a suținut, săptămâna trecută că Guvernul va majora atât alocațiile, cât și pensiile, însă doar după ce va fi examinată situația economică după șase luni.

„Acum, dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor înseamnă un efort bugetar de aproape 44 de miliarde de lei. Practic suma este cea pe care o alocă guvernul pentru investițiile din România. O să vedem la 6 luni care sunt efectele pandemiei asupra economiei, asupra celui de al doilea trimestru”, a declara Florin Roman, săptămâna trecută.

Consultantul fiscal Adrian Bența spune că din păcate, copii sunt prinși la mijloc într-o luptă politic ce se dă între PNL și PSD.

„Faptul că avem sau nu avem alocată o sumă de bani nu înseamnă că nu pot să am o lege a bugetului de stat neconstituţională. Dimpotrivă, am văzut că asta a fost constituţională, chiar dacă şi-a asumat Guvernul pe ea răspunderea şi a fost construită pe un deficit bugetar de 47 miliarde de lei”, a precizat Adrian Bența, potrivit Mediafax.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI