Cîțu a făcut anunțul important despre creșterea pensiilor. Ce ar putea să se întâmple de la 1 septembrie 2020

Raluca Juncu 07.06.2020, 16:52

Florin Cîțu a discutat duminică despre planurile pe care Guvernul le are în privința pensiilor. Ministrul Finanțelor Publice ia în calcul două scenarii privitoare la situația pensiilor.

Cîțu: „Există dorinţă şi îmi doresc foarte mult să creştem pensiile”

Ministrul Finanțelor Publice a transmis că are în vedere două scenarii referitoare la creșterea pensiilor, începând cu data de 1 septembrie 2020. Primul ar viza o majorare a pensiilor cu 10%, iar despre al doilea, Florin Cîțu spune că va fi prezentat mai întâi doar premierului Ludovic Orban. Totodată, în ceea ce privește prima variantă luată în calcul, ministrul subliniază că riscurile rămân ridicate.

Florin Cîțu: „O să creştem pensiile în septembrie. Este ceea ce putem în acest moment, o creştere de 10%” Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Florin Cîțu: „O să creştem pensiile în septembrie. Este ceea ce putem în acest moment, o creştere de 10%” Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Voi prezenta premierului două scenarii pe care ni le putem permite în acest moment şi fiecare cu riscul său. Unul este o creştere cu 10% a pensiilor, dar şi acolo sunt riscuri. Al doilea scenariul îl prezint premierului întâi. Există dorinţa şi îmi doresc foarte mult să creştem pensiile la începutul lui septembrie, dar să fim oneşti, avem un milion de oameni care au intrat în şomaj, avem companii care trebuie să se împrumute”, a declarat Florin Cîțu, într-o intervenție la Digi 24.

Reprezentanții Agenției de rating Standard & Poor’s (S&P), care au decis menținerea ratingului de țară la același nivel pentru România (adică BBB), au analizat și posibilitatea creșterii pensiilor, proces pentru care prevăd riscuri ridicate, în următoarea perioadă. Agenția estimează o scădere economică de 5,5% în 2020 (comparativ cu prognoza efectuată înainte de pandemie, de 3,5% creştere economică), motiv pentru care, pensiile în România ar putea crește doar cu 10%, un procent pe care și Guvernul l-ar putea lua în calcul, pentru data de 1 septembrie a acestui an.

„O să creştem pensiile în septembrie. Este ceea ce putem în acest moment, o creştere de 10% în anul acesta este cea ce poate să susţină acest buget. Putem pe termen scurt să facem tot felul de nebunii cum a făcut PSD, dar trebuie să fim responsabili (…) O opinie personală: acest proiect de lege a fost făcut fără sursă de finanţare şi dezechilibrează major stabilitatea economică a României, nu numai în 2020”, a mai declara Florin Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe