Ce spun sondajele IMAS și USR despre alegerile prezidențiale: cu cine vor vota românii

Alexandru Ioanid 01.10.2019, 13:20
Ce spun sondajele IMAS și USR despre alegerile prezidențiale: cu cine vor vota românii

Cu aproximativ două luni înainte de alegerile prezidențiale, principalii candidați își fac planuri și socoteli. IMAS a publicat, recent, un sondaj privind intenția de vot la prezidențiale. Ulterior, și USR a venit cu propria cercetare.

Sondajul IMAS, realizat la comanda Europa FM, arată că pe primul loc se află, la mare distanță de ceilalți candidați, Klaus Iohannis, președintele în exercițiu. Dacă duminica viitoare ar fi alegeri, atunci românii ar vota în proporție de 45% cu șeful statului.

Surpriza vine, însă, pe locul al doilea, loc ocupat de actorul Mircea Diaconu, susținut de ALDE și Pro România. El ar fi votat de 16,6% dintre cei prezenți la vot.

Este, într-adevăr, la mare distanță de Klaus Iohannis, dar este pe locul al doilea. Al treilea clasat este Dan Barna – cu 14,2%, urmat de Viorica Dăncilă – cu 12,4%.

Alegerile prezidențiale 2019 | Ce spun sondajele USR

Sondajul intern realizat de USR și consultat de G4Media arată că pe prima poziție se află tot președintele Klaus Iohannis. Numai că ocupanții următoarelor locuri sunt alți candidați decât cei prezenți în barometrul IMAS.

Astfel, Klaus Iohannis este urmat de Viorica Dăncilă, Dan Barna, iar Mircea Diaconu este pe locul 4.

  1. Klaus Iohannis – 40,5%
  2. Viorica Dăncilă – 21,4%
  3. Dan Barna – 19,7%
  4. Mircea Diaconu – 7,6% (sursa: sondaj intern USR)

”Ieri am primit sondajul de la aceeași casă cu care am lucrat la euro, primii patru clasați fiind: Iohannis – 40,5%, Dăncilă – 21,4%, Barna – 19,7%, Diaconu – 7,6%. Dacă ne uităm doar la mediul urban, Barna trece pe locul doi cu 22,7% intenție de vot (Iohannis este la 40,7%, Dăncilă – 15,7% și Diaconu – 9,1%). După cum puteți vedea sunt diferențe mari față de sondajul IMAS / Europa FM și unele greu explicabile. Sondajul făcut pentru noi este realizat prin metoda față-în-față pe aproximativ 1500 de persoane, în timp ce IMAS este făcut prin metoda CATI (telefon) pe aproximativ 1000 de persoane. Ambele au fost realizate în septembrie”, a scris Cătălin Drulă, coordonatorul campaniei lui Dan Barna pe grupul intern de comunicare al USR.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din acest an începe, oficial, pe 12 octombrie. Primul tur de scrutin e programat pe 10 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 24 noiembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe