OPINIE | Românii vor pâine și circ, dar primesc semințe și teatru ieftin

Alexandru Ioanid 01.10.2019, 11:01
OPINIE | Românii vor pâine și circ, dar primesc semințe și teatru ieftin

Iohannis a cerut demisia lui Diaconu, iar DIICOT e pe locul al doilea în sondajele pentru prezidențiale. Sau era invers? Nici nu mai contează. Se prefigurează cea mai lipsită de vlagă campanie pentru prezidențiale. 14 nume pe lista BEC. Prea puțini candidați.

A existat, într-o vreme, o Românie care era condusă de Liviu Dragnea. La cârmă era vătaful din Teleorman.

A existat, tot în acea vreme, o societate obosită, obligată să înghețe seară de seară prin Piața Victoriei, în fața Guvernului.

Poporul obosea, Dragnea îi dădea înainte. Ambele părți doreau libertate. Unii în opinii, celălalt în afara gratiilor.

Românii erau vlăguiți, Dragnea pe cai mari. România avea pâine și circ. Sau măcar asta era impresia. Salariile creșteau, pensiile mai mari erau pe drum.

Lăsăm deoparte că în buzunare nu prea se simțea nimic. Iar circ găseai în fiecare seară la televizor. Dragnea ducea țara în direcția complet greșită. Dar măcar o ducea undeva, dădea glas opoziției, oricare era ea.

Cu ultimele puteri, românii au ieșit la vot masiv pe 26 mai. Dragnea a plecat. Prima dată din partid. A doua oară cu Duster-ul. Spre Rahova.

Chiar și secați de puteri și gazați prin Piața Victoriei, românii au ieșit la vot.  Nu pentru că aveau ce alege. Dar știau că trebuie să dea un vot împotriva cuiva.

Vreo patru luni au trecut din mai, iar românii se pregătesc de încă un scrutin. Cel prezidențial, care, de regulă, atrage cel mai mare număr de votanți.

Acum, s-ar putea să fie altfel. Rovana, DIICOT, Cumpănașu, reconstituiri, butoaie, Iohannis, Guvern corupt, PSD-ul care face rău. Sunt temele care dictează agenda publică.

Nimănui nu-i pasă cu adevărat de alegerile prezidențiale.

Pentru că toată lumea își dă seama, de fapt, că nu există nici pâine, nici circ. E teatru ieftin, ca la colțul blocului. Cu Cola, caterincă și semințe.

Iohannis e relaxat, și-a exersat poziția ficusului vreme de cinci ani la Cotroceni. E antrenat pentru următorul mandat.

Toți pesediștii care au măcar o fărâmă de logică știu că Dăncilă n-are nicio șansă să câștige prezidențialele. Diaconu e un actor și atât.

Nu livrează circ, livrează teatru.  Unul de prost gust. A dat vreo câteva decenii de talent artistic (în opinia unora) pe câteva zeci de mii de euro încasate la Bruxelles. Acum vrea să fie președinte.

Diaconu e bunicul ăla care încă buchisește la Dacia din parcare, care ar fi trebuit să ajungă de multă vreme la fier vechi.

Cumpănașu e exponentul unui public obișnuit să-și petreacă serile în fața televizorului, amator de conspirații. Nu-l interesează direcția României. Doar prezentul kitchos care se derulează sub ochii lui.

România a mai avut un Cumpănașu. Se numea Dan Diaconescu, care se lupta tot cu sistemul. I-a ieșit prost circul. Au scăpat leii din cușcă înainte de principalul act.

Ar mai fi cineva? A, da, Dan Barna. Dar…cine e Dan Barna? E mai mult de o „memă” pe Facebook?

Exercițiu de imaginație: „ce facem noi pe 10 și 24 noiembrie? Stăm așa, uite așa, stăm…”.

Dacă stai, nu dai înainte. Până în noiembrie mai e. Om trăi și-om vedea, cum se consolează românii.

Cine mai desface o pungă de semințe?

Urmăriți Impact.ro și pe