Ce spun americanii despre uzina cu mini-reactoare care se va construi în România. Mesajul pentru Klaus Iohannis

Ana Anitoiu 04.11.2021, 08:07
Ce spun americanii despre uzina cu mini-reactoare care se va construi în România. Mesajul pentru Klaus Iohannis

Reprezentantul special al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru climă, John Kerry, i-a spus lui Klaus Iohannis ce efecte va avea decizia de a construi în România o uzină cu mini-reactoare nucleare.

Ce se va întâmpla după construirea uzinei cu mini-reactoare în România

Anunțul referitor la construirea în România, până în 2028, a unei uzine cu mini-reactoare nucleare a fost făcut după o întâlnire dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentantul special al președintelui Statelor Unite pentru climă, John Kerry, în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice.

Conform americanului, România ar fi prima țară din Europa care a decis să facă pasul către o astfel de uzină. Mini-reactoarele nucleare vor reprezenta o sursă de energie electrică, dar și termică pentru țară și nu numai.

“Este o decizie foarte importantă, foarte curajoasă și sunteți un pionier. Veți furniza această tehnologie pentru toată Europa de Est și oferă Statelor Unite și României o oportunitate să lucreze împreună și să creștem cooperarea noastră”, a spus John Kerry.

“România și-a propus să aducă mici reactoare modulare, așa-numitele SMR, până în 2028, pentru a susține tranziția spre un sistem energetic cu emisii reduse de carbon”, a declarat și Klaus Iohannis.

Ce spun americanii despre uzina cu mini-reactoare care se va construi in Romania. Mesajul pentru Klaus Iohannis
Cum vor arata reactoarele nucleare de mici dimensiuni

Cum va arăta uzina cu mini-reactoare nucleare

Uzina cu reactoare modulare de mici dimensiuni, bazată pe tehnologie americană, va fi diferită de centrala de la Cernavodă. Un reactor modular arată ca un tub cu un diametru de 3 metri, înalt de 20 de metri.

Prin urmare, acesta este mai mic față de un reactor de la Cernavodă, ce măsoară 43 de metri înălțime și 30 în diametru. În privința puterii, un mini-reactor are 77 MW, iar unul de la Cernavodă are de nouă ori mai mult.

Reactoarele de mici dimensiuni vor fi construite în subteran și vor fi scufundate în bazine cu apă acoperite cu un capac din beton.

Din primele date, construirea acestei centrale ar putea costa peste un miliard de dolari americani, iar compania ce se va ocupa de lucrări va fi NuScale din Statele Unite ale Americii. În prezent se fac studii referitoare la capacitate și amplasare.

“Majoritatea centralelor pe cărbune din România sunt în zona de 300 până 500 de MW instalați, ceea ce, dacă ne uităm că un modul are 77, merge spre zona de șase module. Proiectul dezvoltat va trece prin toate furcile caudine prevăzute de legislație”, a spus directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

O centrală NuScale se va construi și în Statele Unite ale Americii, până în 2030. Adică va fi gata după ce va fi instalată cea din țară. Vezi AICI câte locuri de muncă s-ar putea crea în România la reactoarele nucleare de mici dimensiuni!

Urmăriți Impact.ro și pe