Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi, 5 octombrie, de către Biserica Ortodoxă Română

Ioana Bucur 05.10.2021, 17:05
Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi, 5 octombrie, de către Biserica Ortodoxă Română

Calendar Ortodox marți, 5 octombrie. Zi importantă pentru Biserica Ortodoxă. Sfinții sărbătoriți azi au povești de viață fascinante, fiind exemple emoționante de credință și sacrificiu. Doi dintre ei au fost canonizați recent, în 2016. Sfânta Haritina, rămasă orfană de ambii părinți din primii ani de viață, a fost supusă unor torturi cumplite doar pentru că se lăsase botezată.

5 octombrie – Sfinții pomeniți astăzi de Biserica Ortodoxă

Zi de sărbătoarea pentru Biserica Ortodoxă, credincioșii pomenindu-i, an de an, pe 5 octombrie, pe Sfânta Haritina, Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu, Sfânta Muceniță Metodia din Kimolo,  Sfânta Muceniță Mamelta, Sfântul Mucenic Dionisie, episcopul Alexandrei și Sfântul Cuvios Evdochim Vatopedinul, din muntele Athos.

Sfântul Sinod a decis canonizarea Sfinților Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu pe 25 februarie 2016. Cei doi sihaștri au ajuns pe Muntele Coziei, unde și-au dedicat întreaga existență vieții de călugăr. Au studiat Scripturile până au reușit să cunoască Pslatirea pe de rost.

Inițial Sfinții Cuvioşi Daniil şi Misail și-au construit bordeie, însă au ales să își sape chilii tocmai în stânca muntelui, unde au trăit ani buni în post și rugăciuni, luptându-se cu foamea și frigul. Totul, pentru credința lor.

Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi, 5 octombrie, de către Biserica Ortodoxă Română
Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi, 5 octombrie, de către Biserica Ortodoxă Română

Orfana chinuită pentru că se lăsase botezată

Sfânta Haritina este un capitol înfiorător din istoria creștinismului. Născută în perioada domniei împăratului Dioclețian, 284-305, a rămas orfană de părinți în primii ani din viață. „Creștinul Claudiu” a fost cel care a botezat-o, iar acest act a dus-o în fața tribunalului, judecată pentru credința sa.

Haritina a fost torturată de drăgătorul împărătesc, Domeție. A fost supusă unor chinuri groaznice: au tuns-o, i-au pus cărbuni încinși pe cap. Ca prin minune, fata a scăpat nevătămată. Scoși din minți, torționarii au aruncat-o în mare. Când au găsit-o la țărm, încă vie, împăratul a cerut ca fata să fie violată.

În momentul în care stătea în genunchi, la rugăciune, sufletul Sfintei Haritina a părăsit trupul și s-a înălțat la Împărăția Cerurilor.

Troparul Sfintei Mucenițe Haritina, glasul al 4-lea:

„Mieluşeaua Ta, Iisuse, Haritina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău.

Și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...