Calendar ortodox miercuri, 29 septembrie 2021. Ce sărbătorește Biserica noastră

Ioana Bucur 29.09.2021, 08:04
Calendar ortodox miercuri, 29 septembrie 2021. Ce sărbătorește Biserica noastră

Calendar ortodox miercuri, 29 septembrie 2021. Biserica sărbătorește viața unui sfânt important pentru creștinism. Născut în anul 448, avea doar 18 ani când a ajuns la Ierusalim, unde Sfântul Eftimie i-a prorocit că avea să devină un mare duhovnic. A fugit, însă, de propriul destin.

Calendar ortodox miercuri, 29 septembrie 2021 – Sfântul Chiriac Sihastrul

Povestea lui Chiriac Sihastrul începe în anul 448, în Corint. Născut în timpul domniei împăratului Teodosie cel Mic, Chiriac venea pe lume într-o familie de seamă, fiind nepotul Episcopului Petru al Corintului. Tocmai de aceea, a fost hirotesit citeț – cântăreț – al bisericii catedralei de când era mic copil.

La scurt timp după ce a împlinit vârsta majoratului, Sfântul Chiriac a ajuns la Ierusalim, unde viața i se va schimba complet. Acolo l-a cunoscut pe Sfântul Eftimie, primul care îi va spune că destinul său este unul măreț, prezicând că va ajunge un mare duhovnic.

Sfântul Eftimie este cel care îl va tunde în monahism pe cel celebrat în calendar ortodox miercuri, 29 septembrie 2021 – 0 ceremonie ce simbolizează auto-oferirea celui tuns lui Dumnezeu și care constă în îndepărtarea a patru șuvițe de păr sub forma unei cruci, astfel:

  • din partea din față a capului în timp ce persoana care slujește spune „în Numele Tatălui”,
  • din partea din spate a capului în timp ce spune „și al Fiului”,
  • din cele două părți laterale ale capului în timp ce spune „și al Sfântului Duh”.

„Un puternic vindecător al bolnavilor și blând mângâietor al celor întristați”

A fost trimis apoi la Sfântul Gherasim de la Iordan, unde își va petrece următorii nouă ani din viață. După moartea acestuia, alege să se întoarcă la mănăstirea Sfântului Eftimie. După aproape un deceniu, vreme în care s-a ascuns, s-a ferit de slava oamenilor, Chiriac a sihăstrit în diferite locuri. În cele din urmă, s-a stabilit la mănăstirea Sfântului Hariton.

Calendar ortodox miercuri, 29 septembrie 2021
Calendar ortodox miercuri, 29 septembrie 2021

Se știe că Sfântul Chiriac Sihastrul spunea despre el că în toate zilele vieții sale, lumina soarelui nu l-a atins vreodată mâncând și nici nu a apus cu el fiind supărat pe cineva.

A rămas în istoria creștinismului atât pentru nevoințele sale cât și pentru minunile pe care le-a săvârșit. Sinaxarul îl amintește ca pe un „puternic vindecător al bolnavilor și blând mângâietor al celor întristați”.

A murit în anul 557, la vârsta de 109 ani, în peștera de lângă mănăstirea Hariton.

Troparul Sfântului Cuvios Chiriac Sihastrul

„Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Chiriac. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...