Calendar ortodox. Motivul pentru care creştinii îl prăznuiesc pe Neagoe Basarab pe 26 septembrie

Daniela Alexandru 26.09.2021, 11:33
Calendar ortodox. Motivul pentru care creştinii îl prăznuiesc pe Neagoe Basarab pe 26 septembrie

Astăzi, creștin-ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Neagoe Basarab, fost domn al Țării Românești între anii 1512-1521. În anul 2009, la Târgoviște, în orașul de care este legată domnia lui Neagoe, a fost stabilită data în care va fi prăznuit fostul domnitor român. Iată care este motivul pentru care creștinii îl prăznuiesc pe Neagoe Basarab pe 26 septembrie.

Creștinii îl prăznuiesc pe Neagoe Basarab astăzi, în calendarul ortodox

Timpul în care a domnit Neagoe Basarab, mai exact nouă ani, a fost unul de pace, de așezare socială și religioasă, de creștere și înflorire economică. Domnitorul a sprijinit cultura, tiparul, meșteșugurile și comerțul. A fost un domnitor diplomat și astfel a reușit să mențină pacea în timpul domniei sale. Iar o țară în pace a fost și o țară prosperă. De aceea, în timpul în care a domnit s-au realizat multe lucruri, mai ales la nivel cultural.

De numele său se leagă mutarea reședinței mitropolitane de la Curtea de Argeș la Târgoviște. Tocmai de aceea el contruiește aici, în fosta capitală a Țării Românești, Catedrala Mitropolitană în anul 1520. De asemenea scrie prima mare carte a culturii române, „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie.”. Pentru că sprijină tiparul și pentru că la Mănăstirea Dealu funcționa prima tiparniță din Țara Românească, în timpul domniei sale se tipărește Tetraevangheliarul, în anul 1512, care va conține un cuvânt înainte aparținând lui Neagoe Basarab. Ani mai târziu, în 2009, la Târgoviște, orașul de care este legată domnia lui Neagoe, acesta a fost proclamat sfânt, cu zi de prăznuire la 26 septembrie.

Motivul pentru care Neagoe Basarab este prăznuit în calendarul ortodox
Vechea Mitropolie

Neagoe Basarab, domnitorul sfânt și realizările sale culturale în timpul domniei

Cartea „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, este extrem de importantă pentru că ea conține nu numai principii de guvernare politică a statului, principii morale de educare a tineretului, ci și principii de îmbunătățire spirituală, care oferă celor ce le vor urma moștenirea adevăratelor valori, cele duhovnicești.

Motivul pentru care Neagoe Basarab este prăznuit în calendarul ortodox
Scrieri publicate de Neagoe Basarab

Pentru că Dumnezeu, Cel căruia întru Treime ne închinăm, a binevoit să umple Biserica Sa cu cărți sfinte pentru folosul cititorilor, drept aceea și eu, întru Hristos Dumnezeu binecredinciosul și de Dumnezeu păzitul și domn însuși stăpânitor Io Basarab /…/ am râvnit pentru această de suflet mântuitoare carte Tetraevanghel, cu ajutorul Sfântului Duh și cu dragostea către sfintele Biserici /…/. Rog deci pe cei tineri, pe cei vârstnici și pe cei bătrâni, care veți citi sau veți scrie, pentru dragostea lui Hristos, să îndreptați iar pe noi care cu osârdie ne-am trudit la această lucrare, să ne binecuvântați, pentru ca împreună slăvind pe Tatăl, din care sunt toate, pe Fiul, prin care sunt toate, și pe Duhul Sfânt, întru care sunt toate, să aflăm aici pace și milă, iar dincolo să ne bucurăm de lumină și fericire.”

Urmăriți Impact.ro și pe