Ce se va întâmpla pe TV în timpul anumitor filme. Televiziunile vor fi obligate de lege

Iancu Andreea, Ana Ionescu 01.02.2022, 19:57
Ce se va întâmpla pe TV în timpul anumitor filme. Televiziunile vor fi obligate de lege

O recomandare discutată la nivelul Consiliului Național al Audiovizualului ar urma să fie luată în considerare și aplicată în cazul anumitor filme difuzate pe TV. Discuțiile dintre membrii organizației au debutat în contextul în care, în urmă cu o lună de zile, Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Relația cu Parlamentul a solicitat un aviz cu privire la o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului.

Ce schimbare va fi obligatorie pentru televiziuni, în timpul difuzării anumitor filme

O nouă lege a audiovizualului ar putea să modifice anumite aspecte importante din timpul difuzării unor filme. Televiziunile vor trebui să informeze publicul în cazul prezentării unor producții cinematografice românești realizate înainte de anul 1989, susține Răsvan Popescu, fost director al CNA. Acesta a transmis de curând detalii despre aceste schimbări.

Se dorește ca filmele produse în perioada comunistă să fie marcate corespunzător în timpul difuzării, astfel încât publicul telespectator să poată plasa în contextul epocii producția cinematografică. Acest detaliu este important, spun specialiștii, mai cu seamă pentru persoanele tinere, care nu au experimentat pe propria lor piele epoca lui Nicolae Ceaușescu.

„Noi am avut pe masă un proiect al USR care își propunea să facă puțină lumină în domeniul filmelor făcute înainte de ’89, marcând cu un ‘C’, de la ‘cenzură’, pe ecran filmele respective. Am considerat formula fiind ușor excesivă și am dat un aviz cu observații și, mai departe, ne-am propus să venim și noi cu o soluție, după puterile noastre, ca să zic așa. Am propus atunci o recomandare care să avertizeze publicul în legătură cu aceste producții și să încerce, într-un fel, să le pună în contextul epocii”, a explicat Popescu.

Ce modificare vor trebui să respecte televiziunile în timpul anumitor filme
Filmele românești din perioada comunismului vor fi marcate în timpul difuzării la TV

Decizia CNA, în sprijinul tinerilor

Tinerii ar trebui să fie astfel educați în privința dedesubturilor realității prezentate în majoritatea producțiilor cinematografice de dinainte de 1989. Perioada în care liderul comunist lua cele mai importante decizii a fost marcată intens de cenzură.

„Ei nu știu – nu au de unde – cum e să trăiești într-o țară fără libertate de exprimare, în care cenzura și propaganda falsificau realitatea, astfel încât deposedarea țăranilor de pământ, de exemplu, prin colectivizare era un fapt pozitiv; la fel, naționalizarea fabricilor, iar rezistența din munți era privită ca un act de trădare națională. Au fost doar câteva exemple care se regăsesc în cinematografia epocii”, a arătat Răsvan Popescu.

Ce mesaj ar putea apărea în timpul difuzării filmelor din perioada comunistă

Producțiile marcate de cenzura epocii ar urma să fie semnalate printr-un mesaj stabilit de către CNA, în urma discuțiilor. Inițial, varianta propusă de către Răsvan Popescu a fost „film realizat în perioada comunistă în care funcționa cenzura și propaganda de stat”, însă un alt membru CNA, Valentin Jucan, a încercat să susțină o altă variantă: „film realizat în perioada comunistă în care difuzarea era condiționată de o viză a cenzurii”. Cel din urmă a renunțat ulterior la această exprimare.

„Tind, totuși, să merg pe varianta propusă de Răsvan Popescu, să dăm posibilitatea radiodifuzorilor să aleagă. Dar haideți să nu mai fugim cu atâta pudibonderie de cuvântul propagandă, fiindcă exact acesta este elementul reclamat în filmele care sunt, cu ghilimelele de rigoare, ‘reclamate’. Exact actul de propagandă de stat și, prin ea, de mistificare a istoriei, de mistificare a modului în care România s-a raportat la țările vecine, mistificare a rolului statului, a instituțiilor lor, a familiei, a credinței ș.a.m.d. (…) Deci, haideți să nu ne purtăm cu mănuși în legătură cu o epocă care nu s-a purtat cu mănuși”, a spus Jucan.

În urma discuțiilor, membrii Consiliului Național al Audiovizualului au rămas la păstrarea ambelor formulări, susținând că alegerea uneia dintre ele va rămâne la latitudinea televiziunilor.

„În varianta mea, eu zic că e o paletă mai largă, care poate încăpea sub această recomandare. Într-adevăr, sunt oameni care au făcut tot posibilul să treacă pe lângă cenzură și care, la rândul lor, cred că îi disprețuiau pe propagandiști. Erau un fel de corp, să spun așa, nu neapărat dorit, mai degrabă tolerat în rândul realizatorilor de film la vremea respectivă”, a arătat Răsvan Popescu.

Totodată, recomandările făcute de către CNA propun ca acele filme românești realizate înainte de 1989, pe care televiziunile le vor difuza, să fie explicate în cadrul unor emisiuni cu invitați specialiști în contextul istoric și cultural în care au fost produse. Totodată, informarea publicului telespectator va fi făcută și prin afișarea pe parcursul difuzării a uneia dintre formulările: „film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiționată de o viză a cenzurii” sau „film realizat în perioada comunistă, în care funcționau cenzura și propaganda de stat”,

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...