Ce se va întâmpla cu valul de căldură record din Europa. Avertismentul dur al experților

Beatrice Dumitru 29.08.2022, 10:56
Ce se va întâmpla cu valul de căldură record din Europa. Avertismentul dur al experților

Europa s-a confruntat în această vară cu un val de căldură fără precedent, care a provocat decese, a bătut recorduri de temperatură și a alimentat incendii de vegetație. Oamenii de știință din domeniul climei spun că valurile de căldură sunt mai intense, mai frecvente și mai lungi din cauza schimbărilor climatice și lansează un avertisment.

Ce spun experții despre valul de căldură din Europa

O analiză realizată de Centrul de Meteorologie din Marea Britanie a studiat cât de repede se schimbă temperaturile în regiune, utilizând înregistrări istorice ale temperaturilor medii de vară din 1850 și comparându-le cu predicțiile modelului.Astfel, valul de căldură record care a cuprins Europa în acest an va deveni un fenomen normal până în 2035, chiar dacă toate țările își reduc emisiile de gaze cu efect de seră cu cât au promis, potrivit analizei.

De asemenea, analiza a constatat că o vară medie în Europa centrală până în 2100 va fi cu peste patru grade Celsius mai ridicată decât era în epoca preindustrială. Oamenii de știință spun acum că toate valurile de căldură poartă amprentele schimbărilor climatice induse de om, cauzate în principal de arderea combustibililor fosili, notează CNN.

Ce se va întâmpla cu valul de căldură record din Europa. Avertismentul dur al experților
Europa s-a confruntat în această vară cu un val de căldură.

Care ar putea fi efectele încălzirii globale

Marea Britanie a stabilit un record național de temperatură în iulie, după ce a depășit pentru prima dată 40 de grade Celsius. Alte recorduri au fost doborâte în anumite zone din Spania, Portugalia și Franța, care au luptat și cu incendiile de vegetație, deoarece atât căldura, cât și seceta au uscat pădurile și pășunile.

În urma valului de căldură european din 2003, despre care se estimează că a ucis peste 70.000 de oameni, am prezis că astfel de temperaturi, excepționale la acea vreme, vor deveni normale în cazul emisiilor continue. Această predicție s-a îndeplinit. Riscurile de vreme extremă, inclusiv incendii, secetă și inundații fulgerătoare, vor continua să crească rapid dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse substanțial”, a spus Peter Stott de la Centrul de Meteorologie din Marea Britanie.

Noile descoperiri au fost publicate cu puțin mai mult de două luni înaintea discuțiilor internaționale COP27 despre climă, din Egipt. Țările au convenit anul trecut să-și alinieze planurile de emisii cu scopul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius până la sfârșitul COP27.

O analiză realizată de Climate Action Tracker anul trecut a constatat că niciuna dintre marile economii ale lumii, inclusiv întregul G20, nu avea un plan pentru îndeplinirea obligațiilor în temeiul Acordului de la Paris.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...