De ce Europa este afectată în mod special de valurile de căldură. Avertismentul meteorologilor

Beatrice Dumitru 25.08.2022, 15:16
De ce Europa este afectată în mod special de valurile de căldură. Avertismentul meteorologilor

Europenii s-au topit din cauza valurilor de caniculă din această vară, ca un avertisment despre ceea ce va urma în următorii ani, deoarece schimbările climatice afectează în mod deosebit Bătrânul Continent. Mai multe studii arată că valurile de căldură devin tot mai lungi și mai severe în Europa.

Temperaturile ar putea depăși 50 de grade Celsius

Valurile de căldură extremă din Europa au provocat mii de decese, în timp ce zeci de mii de persoane au fost forțate să-și părăsească casele sau locuințele de vacanță din cauza incendiilor provocate de caniculă.

Cele mai severe valuri de căldură care au afectat Europa în ultimii 25 de ani au fost în 2003, 2006 și 2021. Potrivit meteorologilor, este posibil ca temperaturile de vară din Europa să depășească în viitor 50 de grade Celsius. Anul acesta primele valuri de căldură au venit în luna mai și au afectat Franța.

De ce este Europa mai afectată în mod special de valurile de căldură. Avertismentul meteorologilor
Europa a înregistrat temperaturi record în această vară.

Europa este afectată în mod special de o tendință de încălzire amplificată care este de trei până la patru ori mai mare în comparație cu restul latitudinilor medii”, a declarat Kai Kornhuber, un cercetător în climă la Observatorul Pământului Lamont-Doherty de la Universitatea Columbia, pentru Euronews.

De ce este Europa afectată mai mult de valurile de căldură

Se crede că un nou record european de 48,8 grade Celsius a fost înregistrat la începutul acestei luni în provincia Siracuza din Sicilia, în timp ce multe alte țări au experimentat, de asemenea, temperaturi de peste 40 de grade.

Cauza pentru care Europa este afectată în mod special de valurile de căldură are legătură cu o stare „specifică” a curentului cu jet – două benzi înguste de vânt puternic în nivelurile superioare ale atmosferei – care tinde să facă sistemele meteorologice mai persistente în Europa, ceea ce duce la un risc mai mare de căldură extremă, a adăugat Kai Kornhuber.

Cred că ar trebui să fim cu adevărat îngrijorați”, a avertizat el, prognozând că este posobil ca Europa să sufere în urma unor valuri de căldură mai „ridicate și mai frecvente”.

Pe măsură ce temperaturile globale cresc, la fel va crește și frecvența și severitatea valurilor de căldură. Mai mult de o treime din toate decesele cauzate de căldură între 1991 și 2018 pot fi atribuite încălzirii globale induse de om, după acum arată cercetările. Cinci miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc în locuri predispuse la valuri de căldură.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...